Deputatul Elena Dinu, participant activ la conferinţa „Siguranţa pacienţilor în sistemul de sănătate din România”

Am fost onorată să particip, la sfârşitul săptămânii trecute, la invitaţia Comunităţii Asociaţiilor de Pacienţi #CASPA, la conferinţa „Siguranţa pacienţilor în sistemul de sănătate din România”, alături de reprezentanții asociațiilor de #pacienți din întreaga țară, reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății, specialiști și lideri din #sănătate.
În contextul în care tema din acest an a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului a fost ,,Implicarea pacienților pentru siguranța lor”, am abordat, în luarea de cuvânt, posibilitatea implicării pacientului în siguranţa sa, în cadrul sistemului de sănătate din #România, prin cunoașterea și conștientizarea efectelor benefice ale #prevenției.
Le-am propus tuturor să facem un exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi să nu mai avem camere de #gardă pline de pacienți în sezoanele gripale? Cum ar fi să scădem numărul de cazuri de cancer de col uterin prin simpla #vaccinare? Cum ar fi să depistăm bolile grave atunci când sunt în faze incipiente și mai ușor de tratat sau chiar cu potențial de a fi vindecate? Evident, în mintea fiecăruia răspunsul este „ar fi frumos”. Dar de ce „ar fi” și nu „este”?
Dacă ne-am concentra împreună pe această zonă, #calitatea vieții pacientului ar fi infinit mai bună, și, cel mai probabil, s-ar simți în siguranță într-un sistem de sănătate #coerent, bazat și centrat pe nevoile sale.
Felicitări organizatorilor şi mult succes în activitatea viitoare!