Deputatul Marian Mina: Banii de pe cardurile de energie vor putea fi folosiţi şi pentru plăţile ulterioare datei de 1 ianuarie 2024!

Banii de pe cardurile de #energie vor putea fi folosiţi şi pentru plăţile ulterioare datei de 1 ianuarie 2024! Guvernul Ciolacu a obținut acordul de principiu al Comisiei Europene, în acest sens, și lucrează la emiterea actului normativ necesar.
În forma inițială a OUG, banii primiți pe cardul de energie – în cele două tranșe de câte 700 de lei, una în februarie, alta în septembrie – trebuiau consumați până la finalul anului 2023, iar fondurile necheltuite ar fi trebuit să fie returnate.
Pentru a evita situația ca, în mijlocul iernii, populația vulnerabilă să ramburseze banii de căldură necheltuiți, Guvernul a inițiat discuții și a obținut aprobarea Comisiei Europene (sprijinul respectiv este din fonduri europene) pentru schimbarea criteriilor de eligibilitate: în loc de momentul plății facturii (energie, gaz, lemne, cărbuni etc.) să se ia în considerare momentul transferului banilor pe card.
Astfel, cu banii care intră pe card, începând cu luna septembrie, va putea fi plătită o factură de energie în februarie sau martie.