Patriotismul înseamnă fapte, înseamnă promovarea unor măsuri care sprijină sau dezvoltă sectoare importante ale economiei naționale, iar Guvernul condus de premierul social-democrat Marcel Ciolacu a făcut constant dovada acțiunii sale în interes național.
Agricultura reprezintă motorul economiei ţării noastre şi a fost, întotdeauna, în centrul atenţiei Partidului Social Democrat, aflat la guvernare.
Ne dorim ca fermierii noştri să producă şi să comercializeze mărfurile lor în cele mai bune condiţii, astfel încât românii să aibă pe masă produse proaspete, curate, sănătoase. Iar pentru acest lucru este nevoie de sprijin masiv pentru agricultori şi, tocmai de aceea, Guvernul Ciolacu va angaja, pentru acest an, cele mai mari investiții publice din istorie – de peste 150 de miliarde de lei – şi va aloca până la 8% din PIB ca stimuli pentru creșterea producției industriale.
Judeţul Giurgiu pe care îl reprezint este unul eminamente agricol, cu circa 11.000 de fermieri care activează în toate sectoarele de activitate.
Vestea bună vine de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Giurgiu care a autorizat deja la plată peste 96.00% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. Astfel, în perioada 02 decembrie 2024 – 21 februarie 2025, din numarul total de fermieri, 10.994 au fost autorizați la plată, din care 10.342 fermieri cu suma totală de 9.250.352.16 euro, reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024.
În Campania de depunere a cererilor de plată aferentă anului 2024, la nivelul APIA Centrul Judeţean Giurgiu s-a plătit avans pentru un număr de 10.420 fermieri cu suma de 22.317.020.19 EUR.
În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii a anunţat un nou set de măsuri de care vor beneficia şi fermierii giurgiuveni. În primul rând, s-a decis creşterea valorii subvenţiei pe litrul de motorină cu 7%, adică de la 2,07 la 2,21 de lei. De asemenea, crescătorii de oi și de capre vor primi, începând cu 30 aprilie, un sprijin de 50 de milioane de euro drept compensație pentru pierderile suferite anul trecut din cauza secetei. În plus, Guvernul Ciolacu a decis că TVA-ul și impozitul pe venit vor rămâne neschimbate, în 2025.
La începutul acestei luni, a fost adoptată şi Hotărârea privind aprobarea sumei alocate schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.
Prin prezentul act normativ se stabilește valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2025, maximum 210.000.000 lei credite de angajament, din care 69.441.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 140.559.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 237.500.000 lei credite bugetare, din care 78.375.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine şi 159.125.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.
Tot pentru acest an, Ministerul Agriculturii a suplimentat cu aproape 250 de milioane de euro programul de construire sau de modernizare/dezvoltare a fabricilor de procesare a materiilor prime agricole din România.
În acest program au fost depuse 420 de proiecte de finanțare, cu o valoare totală de 1,1 miliarde de euro. După suplimentarea aprobată, valoarea totală a contractelor finanțate se ridică la 621 de milioane de euro. Investițiile vor fi făcute în fabrici de prelucrare a cărnii, de morărit și panificație, în fabrici de ulei, procesare și condiționare cartofi, conservarea legumelor sau procesarea zahărului.
Guvernul Ciolacu consolidează, astfel, un program de investiții majore, menit să asigure mai multă mâncare românească, produsă din materii prime româneşti, în unităţi de producţie din ţara noastră.
Deputat PSD Marian MINA
Circumscripţia electorală Nr.19 Giurgiu