Deputatul Marian Mina: Sunt şi vor fi bani de pensii, salarii şi investiţii pentru anul 2024!

NU vor creşte taxele şi impozitele, anul viitor, pentru că sunt şi vor fi bani de pensii, salarii şi investiţii! A recunoscut-o chiar ministrul PNL al Finanţelor care a anunţat că fondurile necesare pentru anul 2024 au fost deja prinse în proiectul bugetului național. Sigur, ar fi fost bine ca ministrul liberal să fi fost constant şi responsabil şi să nu nu fi alimentat stupid fobia impozitelor mărite ca unică soluție pentru majorările de pensii!
În ceea ce priveşte Legea pensiilor, trebuie subliniat că pensiile se plătesc din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, alimentat de contribuțiile salariaților și din transferuri de la Bugetul Statului ale cărui venituri suplimentare sunt asigurate de pe urma majorărilor de pensii și salarii astfel:
1) Din creșterea consumului. 25% din banii primiți în plus de pensionari revin la buget sub formă de taxe și impozite, în urma consumului acestora.
2) Din creșterea salariului mediu, conform Comisiei Naționale de Prognoză: Doar din această creștere se acoperă necesarul pentru majorările de pensii în 2024.
3) Urmare a legii măsurilor fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. Pentru anul 2024, aceste măsuri aduc un plus de 16 miliarde lei, iar impactul celor două majorări de pensii este de 10 miliarde lei brut, iar real (când luăm în calcul veniturile generate de consumul pensionarilor).
4) Din fonduri europene. România are la dispoziție circa 80 de miliarde de euro fonduri europene (28,5 miliarde în PNRR, 2 miliarde în exercițiul financiar 2014-2020 și încă 49 miliarde în exercițiu financiar al UE 2021-2027). Toți acești bani vin în România ca investiții, care generează taxe și impozite și locuri de muncă (pentru care se plătesc contribuții sociale și impozit pe venit).
5) Schemele de ajutor de stat prin care Guvernul acordă facilități firmelor care fac investiții, cu condiția creării de locuri de muncă pentru care se plătesc contribuții și impozit, adică bani în plus la buget. Se adaugă la asta veniturile suplimentare din taxele aplicate asupra firmelor care derulează investițiile.
6) Ca efect benefic al investițiilor publice record. 65 de miliarde de lei în acest an, cu aproape 35% mai mult ca anul trecut. Toate aceste investiții vor genera în viitor noi activități economice, adică noi locuri de muncă și venituri suplimentare din taxe și impozite.
7) Alte surse care pot aduce bani în plus (surse potențiale):
o Combaterea muncii la negru. De aici pot veni în plus 1,4 miliarde de lei la bugetul de pensii.
o Recuperarea din arieratele din economie. Aici sunt peste 8 miliarde de lei datorii la bugetul de pensii.
Foto: DCBusiness.ro