Giurgiu – Direcția Generală Anticorupție împlinește 19 ani de activitate

La data de 30 mai 2023, Direcția Generală Anticorupție, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sărbătorește 19 ani de la înființare, ca structură specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Începând cu anul 2005, prin operaționalizarea acestei unități, Ministerul Afacerilor Interne s-a angajat într-un proces ireversibil privind asigurarea propriului climat de integritate.
În cei 19 ani de activitate, Direcția Generală Anticorupție s-a consolidat ca instituție și a intensificat eforturile pentru prevenirea și combaterea corupției la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dezvoltându-se permanent pe cele două paliere.
Prevenirea reprezintă principala direcție de acțiune împotriva corupției, concretizată prin desfășurarea activităților de instruire și informare în rândul personalului MAI, dar și prin campanii de conștientizare a societății civile.Cea de-a doua direcție importantă de acțiune este reprezetată de acțiunile de combatere a corupției prin intermediul cărora DGA contribuie la asigurarea că personalul MAI acționează în conformitate cu legea și principiile etice și demonstrează, totodată, angajamentul ministerului de a funcționa corect și transparent, ceea ce este esențial pentru menținerea sprijinului și colaborării din partea comunității.
Direcția Generală Anticorupție este, practic, un pilon esențial în menținerea integrității, eficienței și respectării legalității în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Lupta împotriva corupției nu doar protejează drepturile cetățenilor, dar și asigură că instituțiile de ordine publică funcționează într-un mod transparent și responsabil, consolidând astfel încrederea publicului și respectarea angajamentelor internaționale.

În acest context, ofițerii de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu au organizat și desfășurat o serie de activități preventive, precum:
În ziua de 28.05.2024, a fost desfășurată o activitate de educație pentru promovarea integrității cu instructorii auto și cursanții unei școli de șoferi din municipiul Giurgiu.Activitatea a vizat conștientizarea de către candidați, precum și instructori auto, a consecințelor implicării în fapte de corupție, cât și adoptarea unui comportament integru în relația cu personalul Ministerului Afacerilor Interne.
La data de 29.05.2024, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, a fost desfășurată o activitate de educație pentru promovarea integrității, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-rutier.Activitatea a avut ca scop conştientizarea de către cetăţenii care se află în tranzit a consecinţelor implicării în fapte de corupţie, precum și comunicarea modalităților concrete de semnalare a infracțiunilor de corupție.
În aceeași zi, la sediul Centrului Medical Județean Giurgiu, a fost susținută o activitate de informare anticorupție în rândul personalului care asigură asistența medicală tuturor structurilor M.A.I. circumscrise județului Giurgiu.
În ziua de 30.05.2024, a fost susținută o activitate de educație pentru promovarea integrității în rândul elevilor Liceului Tehnologic ʺIon Barbuʺ din municipiul Giurgiu.
În cadrul activității a fost prezentată identitatea instituțională a Direcției Generale Anticorupție, competențele D.G.A., cauzele, consecințele fenomenului corupției, precum și modalitățile de sesizare a faptelor de corupție.
Tuturor participanților la activitățile de informare le-au fost oferite flyere cu mesaje preventive adecvate contextului, precum și agende și pixuri inscripționate.
Reamintim că, la nivel local, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, al cărui sediu se află în mun. Giurgiu, str. Gheorghe Doja, nr. 1, jud. Giurgiu, telefon/fax: 0246207667.
SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE GIURGIU