Grupul de Inițiativă Locală Giurgiu al Proiectului „Cetățeni Activi” – rezultatele în urma unui an de activitate pentru îmbunătățirea serviciilor publice de la nivel local

In data de 28 septembrie 2023, Grupul de Inițiativă Locală al Proiectului „Cetățeni Activi” a anunțat progresele realizate în ultimele luni și a subliniat angajamentul continuu pentru dezvoltarea și îmbunătățirea comunității locale.
Proiectul „Cetățeni Activi” este o inițiativă comunitară care vizează împuternicirea cetățenilor să se implice activ în dezvoltarea și îmbunătățirea comunității lor locale. Grupul de Inițiativă Locală funcționează ca un catalizator pentru schimbare, aducând împreună cetățeni, organizații locale și autorități pentru a crea un mediu mai bun pentru toți.
Încă de la înființarea sa, Grupul de Inițiativă Locală Giurgiu s-a axat pe identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii din comunitate și pe implementarea unor soluții durabile și eficiente.
În conferința de presă am prezentat activitățile desfășurate la Giurgiu (Raportul anual de Activitate al grupului), am dezbatut activități viitoare și am prezentat datele din Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, de la care a pornit proiectul.După luni de muncă, grupul si-a prezentat principalele realizări:

1. Creșterea Implicării Cetățenilor: Grație atelierelor de conștientizare și programelor educaționale, peste 100 de cetățeni s-au implicat activ în multipleme inițiative ale grupului, demonstrând puterea comunității atunci când lucrează unită.
a. Întâlnire cu reprezentanți ai administrației locale
b. Ateliere creative de îndemânare și reciclare în școli
c. Colaborare cu alte ONG-uri în proiecte ale comunității locale
2. Proiecte de Revitalizare Urbană: Am condus o campanie de advocacy locală pentru Educare pentru reciclare și am reușit să ducem mesajul în 4 școli din oraș.
3. Workshop-uri de Educație Civică: 5 ateliere au fost organizate în 4 școli, având drept scop educarea cetățenilor despre importanța implicării civice și responsabilitățile cetățenești. În cadrul acestora, au fost implicați 183 elevi și peste 50 de profesori.
4. Parteneriate Locale: Am colaborat cu 3 organizații și cu Primăria pentru a amplifica eforturile noastre și pentru a asigura un impact durabil. De asemenea am contribuit la creșterea grupului de facebook care adună peste 300 de membrii.
5. Lansarea Raportului de diagnoză privind calitatea serviciilor de la nivel local final, care vizează situația comparativă după un an de la demersurile noastre de advocacy.
„Dorim să mulțumim tuturor cetățenilor care și-au oferit timpul, resursele și energia pentru a face din această inițiativă un real succes. Misiunea noastră este să continuăm să inspirăm și să mobilizăm comunitatea în direcția unui viitor mai strălucit și mai durabil pentru toți”, a declarat Ciocoiu Ioana, liderul Grupului de Inițiativă Locală.
Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.989 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.