Indolența administrației lasă Giurgiu fără transport public!

Din 6 decembrie, municipiul Giurgiu ar putea rămane fără transport public, în urma votului Consiliului local al Proiectului de hotărâre nr.386/23.11.2023 privind prelungirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane în Municipiul Giurgiu nr.21667/05.06.2015, încheiat cu S.C. Liber Trans Com S.R.L.
Consilierul PSD, Marian Măroiu a fost singura voce care a ridicat tonul la edilul șef, cerându-i socoteală pentru jemanfișism:
„Ni s-a promis, la ultima prelungire a contractului cu Liber Trans, că în luna septembrie a acestui an va fi gata stația de încărcare și cele 13 autobuze noi vor putea merge pe trasee. Ni s-a mai spus că sediul Tracum va fi reabilitat și iată, am ajuns în decembrie și nu s-a făcut nimic. Constat acum că în ritmul în care decurg lucrurile, nici în următoarele 6 luni nu se va rezolva ceva…
Domnule primar, un bun gospodar ar fi început cu aceasta stație de încărcare… Așadar, cerem explicații…”.
In loc de explicații, primarul Anghelescu a avut un răspuns halucinant:
„Domnule Măroiu, înainte de a da explicații, vă rog, dați-ne soluții… Statul român este un foarte prost administrator al fondurilor europene, din moment ce este la nivelul plății facturilor la luna mai (la nivel național).
Aceste autobuze n-au putut fi folosite, deoarece până în noiembrie anul trecut nu exista legislația aferentă construcției acestei stații. Așadar, nu trebuia să intrăm în acest proiect cu gaz natural comprimat – există doar două stații la nivel național, deci cum ați fi făcut dumneavoastră?”.
Apoi, primarul a vorbit de fazarea proiectelor, de bălării și mofeturi… Oricine era vinovat în afară de neprihănitul primar Anghelescu.
După jumătate de oră de discuții în contradictoriu, în care primarul a susținut până-n panzele albe că nu are nicio răspundere și nicio vină pentru întârzierea proiectului (după ce și-a pus și angajații în situația penibilă de a trage de păr adevărul) s-a trecut la vot. Consilierii liberali au votat pentru prelungirea contractului cu Liber Trans (9 voturi), iar consilierii PSD s-au abținut (7 voturi), astfel că proiectul nu a trecut. Ceea ce înseamnă că din 6 decembrie, giurgiuvenii fac traseele pe jos, per pedes, recitând voios înjurături ancestrale și versuri cu adresă, care le vin ad hoc în minte:
„Mersul pe jos face piciorul frumos / mulțumim, don’ primar, duios, / la anu’ tot te dăm jos…”
Sigur că mai există posibilitatea pentru o extraordinară, o ședință de îndată, în care, păstrând frumosul obicei, consilierii PSD nu o să participe, în schimb vin cetățenii „fără afecțiuni politice” plecați în Bruxelles (alde Muscalu, alde Gigica, etc), astfel că șeful Liber Trans o să fie fericit de Moș Nicolae…
Ion Diaconescu