ISU Giurgiu – Recomandari impotriva incendiilor

ISU Giurgiu – Recomandari impotriva incendiilor
ISU Giurgiu – Recomandari impotriva incendiilor

Evenimentele generatoare de situatii de urgenta nu pot fi evitate, însa acestea pot fi gestionate, efectele lor fiind reduse printr-un proces sistematic ce implica stabilirea de masuri si actiuni menite sa contribuie diminuarea riscului asociat acestor fenomene.

Desi aparitia celor mai multe riscuri nu poate fi împiedicata, efectele lor pot fi reduse printr-o gestionare corecta de catre autoritatile competente la nivel local, cu atât mai mult cu cât, în general, zonele de manifestare a acestora pot fi cunoscute. Având în vedere ca în perioada urmatoare va începe campania de recoltare a cerealelor paioase si faptul ca cei mai multi detinatori de teren incendiaza vegetatia din cauza faptului ca este considerata mai ieftina decât strângerea resturilor vegetale, este necesara respectarea mai multor reguli.

În perioada coacerii si pâna la recoltarea cerealelor se interzic fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea sub orice forma a focului deschis în lanuri, pe arii, pe miriste, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transporta paie, în depozitele de alimentare cu carburanti, precum si în apropierea acestora la o distanta mai mica de 100 m. Aceste locuri vor fi marcate cu indicatoare de interzicere (FUMATUL INTERZIS, NU FOLOSI FOC DESCHIS). Este strict interzisa arderea resturilor vegetale uscate, a miristilor si a paielor aflate pe câmp, cu exceptia situatiilor deosebite când se vor lua masuri de siguranta necesare. Pregatirea sau încalzirea hranei si fumatul se vor face în locuri special amenajate în afara lanurilor, depozitelor de paie, ariilor, a punctelor de alimentare cu carburanti.

La efectuarea recoltarii cerealelor lucrarile vor începe prin protejarea lanurilor fata de drumuri, paduri si caile ferate cu care se marginesc, astfel:

–         protejarea se face prin realizarea unor fâsii paralele arate, paiele si cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate. Latimea fâsiilor de izolare va fi de 20 m fata de drumuri si paduri si de 50 m fata de calea ferata;

–         în portiunile de cale ferata unde riscul de incendiu este mai accentuat (rampe, curbe), latimea zonei de izolare va fi marita, iar recoltatul va începe cu aceste parcele;

–         daca terenurile amplasate de-a lungul caii ferate sunt înguste, fara posibilitatea de evacuare imediata a paielor, acestea vor fi depozitate la cel putin 10 m de calea ferata, tragându-se între rândurile de paie brazde de 1 m latime.

Dupa recoltarea cerealelor, paiele rezultate vor fi strânse la cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul.

Depozitarea cerealelor în mod provizoriu se va face la o distanta de cel putin 30 m fata de portiunile înca nerecoltate si izolat de restul de lan si de miriste printr-o fâsie arata cu latimea de 3-5 m.

Recomandam tuturor detinatorilor de terenuri agricole sa respecte aceste reguli, deoarece arderile de vegetatie uscata si miristi pot avea consecinte grave, evolutia acestora fiind necontrolabila, putând produce pierderi de vieti omenesti si pagube materiale.