
Miercuri, 9 octombrie, in Bucuresti a fost marcata Ziua Holocaustului, manifestare comemorativa la care au fost invitate mai multe personalitati din viata publica romaneasca.
La Monumentul Holocaustului, pe langa reprezentantii comunitatii evreiesti din Romania, au stat la loc de cinste, consilierul presidential – Cristian Diaconescu, presedintele camerei Deputatilor – Valeriu Zgonea, ministrul Educatiei – Ecaterina Andronescu, vicepresedintele Senatului – Petru Filip, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, dar si Mihai Neagu, presedintele organizatiei municipale PDL Giurgiu.
Evenimentul s-a incheiat cu o rugaciune in memoria victimelor si cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Holocaustului.
Presedintele organizatiei municipale PDL Giurgiu, Mihai Neagu, a depus o coroana de flori, in calitate de reprezentant al presedintelui democrat liberal, Vasile Blaga.
Mihai Neagu considera ca milioanele de evrei si rromi din intreaga lume, care au cazut victime in urma Holocaustului reprezinta un element important in maturizarea unei societati democratice, iar sacrificiul lor nu trebuie ignorat sub nicio forma. “
Nu poate fi ignorata suferinta urmasilolr celor care au fost concentrati in lagarele de la Auschwitz – Birkenau sau deportati in Transnistria”, a declarant Mihai Neagu.
“Comunitatea evreiasca aduce un aport valoros la binele comun si la patrimoniul cultural al Romaniei, de aceea, consider ca autoritatile si nu numai, este firesc sa raspunda acestei fidelitati printr-un gest de aducere aminte fata de cei care au suferit pentru asumarea propriei istorii. Imi exprim solidaritatea fata de poporul evreu si compasiunea sincera fata de oamenii nevinovati care au fost sacrificati de un regim abuziv. Cred ca a venit timpul sa depasim diferentele politice si sa ne asumam, ca popor, o atitudine marcata de compasiune si intelegere.” a precizat Mihai Neagu, in exclusivitate oentru Opinia giurgiuveanului.
Ziua de 9 noiembrie este declarata „Ziua internationala de lupta impotriva rasismului si antisemitismului”, insa 9 octombrie este Ziua Holocaustului, instituita prin Hotarare de Guvern in anul 2004, la propunerea Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, condusa de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, si a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Pe 8 octombrie 2009, in Bucuresti a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din Romania, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi.