O sansa in plus pentru cei care au restante la creditele ipotecare

O sansa in plus pentru cei care au restante la creditele ipotecare
O sansa in plus pentru cei care au restante la creditele ipotecare

Peste 100.000 de romani se afla in situatia de risc de evacuare din locuinte in urma contractarii de credite si a imposibilitatii de a achita ratele. Situatia se refera nu doar la creditele ipotecare, ci si la restantele contractate pentru alte tipuri de credite, unde nu s-a garantat cu locuinta.

O alta categorie numeroasa de cetateni este amenintata de evacuare din locuinte din cauza neplatii taxelor la utilitati. Astfel, peste 100.000 de locuinte din toata tara pot fi executate silit de firmele de insolventa sau de firmele de recuperare pentru datorii la intretinere de peste 10.000 de lei.
In Spania a fost adoptat un moratoriu pentru protejarea cetatenilor vulnerabili care scapa astfel de evacuare din locuinte pentru un termen de doi, timp in care sa-si poata reveni financiar si sa reia plata restantelor la credite.
Si in Romania a fost adoptat un amendament la Legea locuintei 114/97, care a fost reluat si la intrarea in vigoare a noului Cod Civil de la 1 octombrie 2012. Dar impedimentul de evacuare a persoanelor din locuinte se aplica in Romania doar in perioada dintre 1 decembrie si 1 martie, adica in perioada de iarna, insuficient pentru ca datornicii sa-si refaca situatia financiara si sa fie capabili sa reia plata datoriilor.

Potrivit deputatului PSD, Bogdan Diaconu, masura de amanare a evacuarii de locuinte timp de doi ani va da posibilitatea familiilor afectate sa-si refaca situatia financiara si sa revina la normalitate.
Din punct de vedere al bugetului de stat, multi din cei afectati de masura evacuarii vor ajunge sa fie asistati social, ceea ce ar constitui o presiune extrema asupra bugetului asigurarilor sociale. Vor aparea de asemenea complicatii de sanatate, de insecuritate, iar foarte multi romani vor cadea intr-un cerc vicios al falimentului personal din care nu vor mai avea cum iesi, mai scrie deputatul pe blogul personal.
Acesta a lansat proiectul in dezbatere publica, urmand ca, la debutul sesiunii parlamentare, sa depun acest proiect rezultat in urma consultarii cu cetatenii, dar si cu specialistii din domeniu.