Pe lângă “ai noştri”, alte cinci specii de ţânţari periculoşi s-au adaptat climei din Romania

Nu numai Giurgiu se confrunta cu invazia ţânţarilor. In majoritatea localitatilor din tara (Timisoara, Cluj, Arad, etc), autoritatile locale sunt depasite de situatie, mai ales ca efectul substantelor autorizate cu care se face dezinsectia au efectul apropiat de… zero.
Specialistii sustin ca, din cauza incalzirii globale, cinci specii noi de tantari periculosi s-au adaptat climei din Romania, specii care pot aduce boli tropicale, inclusiv malaria.
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cinci-specii-noi-de-tantari-in-romania-pot-transmite-boli-tropicale-inclusiv-malarie.html
Liviu Miron, profesor la facultatea de Medicina Veterinara din Iasi avertizeaza ca in urmatorii ani, situatia va deveni si mai periculoasa…
”Încălzirea numai cu o zecime de grad pentru 28 de zile, cât durează un ciclu biologic la ţânţar favorizează şi diminuează această perioadă a ciclului, iar ţânţarii se multiplică mai repede. Asistăm la o creştere a speciilor de ţânţari cu 100% la 0,1 grade. În ultimii 5-6 ani de când au venit aceste valuri de aer tropical au adus diferite elemente parazitare către continent. Au început să apară boli tropicale cu care noi nu ne-am întâlnit până acum.”
Cercetatorii sustin ca, din cauza temperilor tot mai mari, ţânţarii şi-au schimbat şi comportamentul. Sunt mult mai agresivi şi atacă în orice perioadă a zilei, nu doar la apus.
“Creşterea temperaturii şi a poluării duc la o răspândire şi deplasare majoră a ţânţarilor dinspre o zonă, spre alta şi la agresivitatea lor. Populaţia de ţânţari a crescut mult şi sunt mai agresivi. Trebuie să înţelegem adaptarea lor la clima altfel va fi foarte grav”, a declarat pentru PRO TV, Silviu Gurlui, specialist în probleme de mediu