Raport OSCE: Alegerile parlamentare din 9 decembrie au fost administrate profesionist

Raport OSCE: Alegerile parlamentare din 9 decembrie au fost administrate profesionist
Raport OSCE: Alegerile parlamentare din 9 decembrie au fost administrate profesionist

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca OSCE-ODIHR a concluzionat in Raportul misiunii de observare ca alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 au fost administrate  profesionist si eficient.

„Alegerile parlamentare din Romania au fost administrate profesionist si eficient la toate cele trei paliere – Biroul Electoral Central (BEC), birourile electorale ale sectiilor de votare si Autoritatea Electorala Permanenta, institutie care sprijina birourile electorale si coordoneaza reformele electorale intre alegeri”, se arata in concluziile Raportului misiunii OSCE-ODIHR de observare a alegerilor din 9 decembrie 2012.

O mare parte din recomandarile cuprinse in Raportul misiunii OSCE-ODIHR au facut deja obiectul preocuparii AEP, fiind transpuse in propuneri de modificare si completare a legislatiei electorale, propuneri care au fost supuse dezbaterii publice si/sau inaintate catre Parlament.

Referitor la recomandarea OSCE-ODIHR privind necesitatea de a opera in alegeri cu un cadru legal unitar si stabil, reamintim ca AEP a elaborat un proiect de Cod Electoral, ce a fost inaintat Parlamentului spre dezbatere.

De asemenea, misiunea OSCE-ODIHR remarca necesitatea asigurarii resurselor umane si financiare adecvate pentru organizarea si desfasurarea alegerilor precum si pentru controlul finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. „Parlamentul ar putea sa se asigure ca sunt alocate in mod regulat suficiente fonduri bugetare pentru AEP pentru ca aceasta sa-si poata indeplini atat actualul mandat dar si sa preia responsabilitati suplimentare prevazute de Legea Electorala. (…) Eficienta supravegherii finantarii campaniilor poate fi imbunatatita spre exemplu prin acordarea de suficiente resurse umane si financiare AEP pentru a indeplini aceasta sarcina”, arata misiunea OSCE-ODIHR in concluziile raportului sau.

Venind in intampinarea unor propuneri lansate de AEP, OSCE-ODIHR recomanda crearea unui corp profesionist de functionari electorali care sa fie folosit la alegeri, detalieri privind activitatea de contencios electoral a birourilor electorale si a instantelor judecatoresti, precum si organizarea de campanii de informare a votantilor.

Activitatea misiunii OSCE-ODIHR in Romania a beneficiat de sprijinul consistent al AEP, aport remarcat in Raport, observatorii internationali exprimandu-si aprecierea pentru cooperarea autoritatilor romane de-a lungul procesului de monitorizare a alegerilor din 9 decembrie 2012.

„OSCE-ODIHR multumeste autoritatilor din Romania pentru invitatia de a observa alegerile, Autoritatii Electorale Permanente, BEC, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Administratiei si Internelor si celorlalte autoritati ale statului si locale, partidelor politice si societatii civile pentru sprijin si cooperare”, se arata in raportul OSCE-ODIHR.

Textul integral al Raportului misiunii OSCE-ODIHR poate fi gasit la: http://www.roaep.ro/ro/section.php?id=29&l2=33&l3=36

http://www.osce.org/odihr/98754.