Replică la un drept la replică… pentru nimeni (Scrii ce vezi, dar vezi ce scrii…)

O societate comercială care are în fundul curții cea mai numeroasă redacție de jurnaliști din județ, și-a băgat gratuit capul în poză și a publicat un drept la replică… în neant.
“Redacția” a sărit la gâtul colegilor de breaslă (mai amărășteni și mai instabili din punct de vedere financiar) cu un drept la replică… pentru nimeni.
Un drept la replică degeaba, către nimeni și către toată presa “care se simte”…
Având în vedere profesionalismul jurnaliștilor societății în cauză, și bazându-ne pe surse credibile, am aflat că dreptul la replică respectiv nu a fost scris de ziariști doar ca să se afle în treabă, ci sub anumite presiuni/insistențe ale unor politruci sus puși, întru creșterea stimei de sine a iubiților conducători.
In principiu, codul deontologic al jurnalistului spune că „orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.
Numai că, solicitarea publicării dreptului la replică ar trebui să aibă loc după încercarea de a aborda în mod direct autorul articolului incriminat, căruia să i se solicite corectarea articolului inițial sau eliminarea integrală a acestuia de pe site-ul respectiv.
Trebuie analizate cu atentie atât faptele descrise în articol, gradul de tendențiozitate și înțelesurile multiple ale opiniilor și faptelor prezentate.
Si abia în final, dacă se ajunge la concluzia că a acționa prin solicitarea unui drept la replică generează mai multe beneficii decât neajunsuri, se merge mai departe și se redactează textul.
De asemenea, ar fi bine ca textul dreptului la replică să înceapă cu informații despre materialul publicat: când, unde, la ce oră, titlu, autor, preluări, etc.
Dar, ce vorbesc eu, jurnaliștii respectivi cunosc aceste lucruri…
Așa se face că ne-am trezit cu o struțocămilă, un drept la replică în care se face o referire generală despre “niște”, care ar fi avut o informație eronată, pe care ar fi publicat-o… Nimic concret, astfel încât, toți jurnaliștii neangajați la vreo societate cu redacție în curte să se simtă cu musca pe căciulă: “scrii ce vezi, dar vezi ce scrii…”.
Ion Diaconescu

N.A. Prin acest material, autorul nu intenționează să aduca vreo ofensă societății comerciale și nici membrilor “Redacției” din fundul curtii, ci doar să tragă un semnal de alarmă, semnalând că adversarii jurnaliștilor nu sunt… jurnaliștii, asa cum nu jurnaliștii sunt adversarii politicienilor aflați vremelnic în funcții.

Iata textul integral al “dreptului la replică”:
“DREPT LA REPLICĂ
Pentru corecta informare a opiniei publice, referitor la noul tarif pentru apă și apă uzată, SC APA SERVICE SA GIURGIU prezintă următorul drept la replică:
SC APA SERVICE GIURGIU a luat la cunoștință de conținutul unor publicații în spațiul public, unde se specifică faptul că ”prețul apei aproape se DUBLEAZĂ”, afirmație pe care o considerăm tendențioasă și superficială, cu atât mai mult cu cât autorul articolului a fost invitat la conferința de presă a societății, pentru o corectă informare a opiniei publice, în ceea ce privește intenția de majorare tarifului la apă și canal.
Considerăm că textul articolului nu este conform cu realitatea și lipsit de documentare, fără a avea la bază un demers jurnalistic.
Din aceste motive, facem următoarele precizări:
Operatorul Regional APA SERVICE SA GIURGIU, în baza avizului A.N.R.S.C. nr.978320/13.06.2023, intenționează modificarea tarifului serviciului de apă și canal de la 8.85 lei/mc, fără TVA, la 13,05 lei/mc, fără TVA, începând cu data de 01.07.2023;
Majorarea tarifului este, așadar, de circa 47%, deci, nicidecum un preț dublat, așa cum se afirmă în dezinformările din spațiul public;
Tarifele la serviciile de alimentare cu apă și canalizare urmează să fie supuse aprobării Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.), în această asociație fiind reprezentante UAT-urile membre din județul Giurgiu;
Tariful care se intenționează a fi practicat de la 01.07.2023 situează APA SERVICE GIURGIU pe poziția 14 a clasamentului tarifelor practicate în țară pentru acest serviciu.”