Sapte beneficii ale galbenusurilor

Sapte beneficii ale galbenusurilor
Sapte beneficii ale galbenusurilor

Galbenusurile au un continut ridicat de colesterol, insa un studiu realizat recent arata ca un consum regulat de oua nu influenteaza deloc nivelul de colesterol general din sange, in timp ce un altul a stabilit ca acest aliment creste nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii. Aceste lucruri pot provoca confuzii, insa comunitatea medicala arata ca nu trebuie confundat colesterolul din dieta cu cel din sange, care este asociat cu un risc crescut de infarct si accident cerebral.

„Exista probleme mai mari, in ceea ce priveste dieta alimentara a americanilor, decat colesterolul”, spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiaza asocierile dintre stilul de viata si sanatatea psihica. „Nu exista date care sa sugereze ca (colesterolul, n.r.) trebuie sa se afle pe primul loc in topul ingrijorarilor legate de alegerile alimentare. Toata lumea este de acord cu urmatorul lucru: diabetul si obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate”, mai spune Ramsey, potrivit Huffington Post.

Prezentam mai jos sapte din cele mai importante beneficii ale consumului de galbenusuri (sau oua intregi):

Ochi – galbenusul contine luteina si zeaxantina, doua carotenoide asociate cu o reducere a riscului de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare.

Inima – consumul regulat de oua (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sange si de producere infarctului si accidentului cerebral.

Creier – galbenusul, desi bogat in colesterol, aduce mari beneficii asupra sanatatii generale, printre acestea numarandu-se si faptul ca el contine un nivel ridicat de colina (vitamina B7), care contribuie la imbunatatirea functiilor neurologice, la reducerea inflamatiilor din organism, la dezvoltarea creierului in stadiul intrauterin (consumat de femeile insarcinate) si la producerea serotoninei si dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

Sani – colina din galbenus ajuta si la prevenirea cancerului mamar, potrivit anumitor studii, mai ales daca acest consum regulat de oua a inceput inca din adolescenta. Alte studii au stabilit o asociere intre consumul de oua si o rata mai scazuta de cazuri de cancer mamar, insa cu o mentiune: consumul a maximum doua oua pe saptamana este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar, in timp ce consumul a sapte oua pe saptamana contribuie la cresterea acestui risc.

Par, unghii, piele – ouale sunt bogate in sulf, un ingredient esential pentru absorbtia vitaminelor B, utile unei bune functionari a ficatului, dar si pentru producerea colagenului si cheratinei, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii, unghiilor si parului, oferind in plus stralucire.

Dezvoltarea muschilor – cu sase grame de proteine pe ou, alaturi de aminoacizii continuti, ouale sunt o alegere perfecta pentru incurajarea dezvoltarii musculare.

Mentinerea unei greutati optime – mai multe studii au demonstrat ca un consum regulat de oua la micul dejun ajuta la combaterea surplusului ponderal. Persoanele care au consumat oua la micul dejun, timp de 8 saptamani, au inregistrat o reducere cu 61% a indicelui de masa corporala (IMC), comparativ cu persoanele care au consumat la aceasta masa un colac cu acelasi continut caloric. IMC este obtinut prin impartirea greutatii (in kilograme) la patratul inaltimii (in metri).