Buget de… “austeritate foarte saraca” – Primaria face eforturi pentru echilibrarea situatiei

Intr-o recenta conferinta de presa, primarul Nicolae Barbu a facut o informare detaliata a situatiei financiare a institutiei, intr-un moment in care Guvernul a pus in carca unitatilor administrative teritoriale si alocarea unei norme de hrana pentru angajatii din sistem.
Edilul sef spune ca in 2018, guvernantii au schimbat regulile in timpul jocului, ceea ce a dus la o situatie inedita: faptul ca aproape de sfarsitul lunii decembrie, primariile au primit o suma de bani pe care nu au avut timp sa o cheltuiasca a facut ca anul 2018 sa gaseasca municipalitatea din Giurgiu cu excedent bugetar pe functionare si cu deficit pe investitii.
“Experienta din ultimii ani m-a determinat sa nu facem bugetul in luna decembrie 2018, ci in ianuarie 2019 (pentru anul in curs – N.R.). Trebuie sa vedem mai intai care este strategia Guvernului fata de unitatile administrativ teritoriale, altfel nu avem elementele sa facem un buget sustenabil si corect. Drept urmare, astept mai intai sa vad ce se intampla cu Bugetul de Stat”, a precizat primarul Nicolae Barbu.
Edilul sef a mentionat in informarea facuta in fata presei locale ca in acest moment, numarul de angajati in cadrul Primariei si a societatilor din subordine este de 488 de persoane, iar prin introducerea sumelor pentru normele de hrana, fondul de salarii creste cu peste 20 de miliarde de lei vechi, ajungand la 280 de miliarde de lei vechi pe an. La aceasta suma se adauga 180 de miliarde de lei vechi pentru lucrarile in continuare pe care le are demarate municipalitatea, plata serviciilor publice (GSL, GSP, ADPP si Serviciul de Paza) inca aproximativ 180 de miliarde de lei vechi, plus plata serviciilor publice (iluminat stradal, etc). In aceste conditii, suma totala necesara unei functionari fara sincope se ridica la circa 640 de miliarde de lei vechi annual. In situatia in care incasarile de la DITL Giurgiu (Directia de Impozite si Taxe Locale) se ridica la 270 de miliarde de lei vechi pe an.
“Voi depune si sustine punctul meu de vedere la Asociatia Municipiilor din Romania, voi informa si parlamentarii de Giurgiu, dar si pe cei responsabili de la Ministerul de Finante…
In actuala situatie, orasele bogate primesc mai multi bani, iar cele sarace mai putini bani, ceea ce va adanci si mai mult diferenta dintre anumite zone ale tarii”, a precizat primarul Nicolae Barbu.