12 PERSOANE CERCETATE PENTRU CONTRABANDA CALIFICATA

12 PERSOANE CERCETATE PENTRU CONTRABANDA CALIFICATA
12 PERSOANE CERCETATE PENTRU CONTRABANDA CALIFICATA

Politia Romana, prin structurile de arme, explozivi si substante periculoase, a declansat la nivel national, o ampla actiune de verificare a modului de respectare a dispozitiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive si a Legii nr. 86/2006 cu privire la contrabanda.

In ultimele doua saptamani politistii Serviciului Arme Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu, in colaborare cu politistii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu au desfasurat 14 actiuni  in zona de competenta, constatand 24 de infractiuni.

12 persoane sunt cercetate in libertate pentru comiterea infractiunilor de detinere si transport de articole pirotehnice fara drept si contrabanda calificata, 1634 kg de materiale pirotehnice au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor.

In perioada urmatoare se vor intensifica actiunile pentru prevenirea si combaterea comercializarii, folosirii ilegale si a contrabandei de articole pirotehnice interzise de lege in targuri, oboare, piete, supermark-eturi si in punctele de trecere a frontierei.

Actiunile au ca scop cresterea sigurantei cetateanului, prin activitatile desfasurate de structurile specializate ale politiei pentru prevenirea si combaterea faptelor generate de nerespectarea prevederilor legale privind regimul obiectelor pirotehnice.

Reamintim ca prin modificarile aduse legislatiei in domeniu in anul 2006, prin Legea 406, s-a interzis comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum si a artificiilor din categoria „obiecte zburatoare luminoase” si a pocnitorilor din clasa I. Persoanele juridice autorizate in conditiile legii pot folosi

aceste obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice numai in interes propriu si numai in locurile autorizate.

De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din categoriile sus mentionate.

Obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de catre persoanele juridice autorizate catre populatie, din clasa I, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Sectiunea II, art. 5, din Hotararea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operatiile cu materii explozive.

In aceasta clasa I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliti).

Politistii vor desfasura activitatile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta civica si pentru prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzatoare sau ilegale a obiectelor artizanale.