24 septembrie – Ziua agriculturii giurgiuvene, pe pietonala Mircea cel Bătrân

Primăria municipiului Giurgiu în parteneriat cu Comitetul de Coordonare a Administrației Agricole organizează sâmbătă 24 septembrie 2022, Ziua Agriculturii Giurgiuvene.
Evenimentul se va desfășura pe strada Mircea cel Bătrân, în intervalul orar 09:30-17:00. Vor fi amenajate aproximativ 60 de standuri, unde vor fi expuse legume și fructe de sezon, provenite din exploatațiile agricole ale fermierilor giurgiuveni, precum și preparate alimentare tradiționale realizate de producătorii giurgiuveni.
La eveniment vor fi prezenți producători de legume/fructe din zonele recunoscute ale județului Giurgiu, precum: Colibași, Vărăști, Malu, Greaca, Hotarele, Călugăreni, Băneasa, Ulmeni, Stănești. Pe lângă roșii, ardei, vinete, gogoșari, morcovi sau alte legume, vizitatorii standurilor vor avea la dispoziție un sortiment variat de fructe de sezon, mere, pere, prune, nuci, aronia și struguri. Nu vor lipsi bunătățile de patiserie și pâine în diverse sortimente, mustul, pastrama, peștele și preparatele din pește.
Silvicutorii giurgiuveni vor amenaja un punct de atracție cu produse specifice, iar pentru giurgiuvenii care preferă conservele preparate tradițional, paleta de ofertă este largă și include dulcețuri, gemuri, siropuri și sucuri naturale, precum și o gamă completă de zacuscă și murături tradiționale. De asemenea, fermierii/producătorii giurgiuveni vor fi prezenți cu brânzeturi din lapte de oaie, vacă și capră, preparate după rețete proprii.
La eveniment, vor participa inlcusiv producătorii și distribuitorii de îngrășăminte, semințe, pesticide pentru agricultură, fiind realizate și expoziții cu utilaje, echipamente agricole și port popular.
Ziua Agriculturii Giurgiuvene este o sărbătoare a pământului, a recoltei și a fermierului, care după un an de muncă, se poate mândri cu rezultatele obținute, iar în cadrul acestei întâlniri are prilejul să obțină și alte informații sau soluții pentru practici agricole de succes. Prin marcarea unui astfel de eveniment, este creat și cadrul de exprimare a comunităților locale, redat prin remarcabile exemple de bune practici, agricole, definite prin inedit, îndemânare, subtilitate și continuitate. Elementele de etnografie și folclor ale artei populare vor destinde atmosfera și vor crea în rândul celor prezenți buna dispoziție.

PROGRAMUL ZILEI DE SÂMBĂTĂ 24 OCTOMBRIE 2022:
– 09:00 – 09:45 – Primirea oficialităților centrale, județene și locale;
– 09:45 – 10:00 – Deschiderea evenimentului;
– 10:00 – 10:30 – Luări de cuvânt ale oficialităților prezente;
Preot Tudor Georgian
Reprezentant MADR
Primar Adrian Anghelescu
Președinte C.J. Dumitru Beianu
Prefect, Florentina Stănculescu
– 10:30 – 12:00 – Prezentarea producătorilor, vizita la standuri și înmânarea diplomelor de participare de către reprezentantul MADR și primarul Adrian Anghelescu;
– 16:00 – 17:00 – Premierea producătorilor agricoli care au obținut rezultate deosebite în sectorul agricol, pe ramuri de activitate;
– 17:00 – Închiderea evenimentului.