Astazi este echinocțiul de toamnă – Când se schimbă ora

Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, iar anul acesta are loc astăzi, 23 septembrie, la ora 4:54, ora României. Ceea ce inseamna ca toamna a venit si din punct de vedere astronomic, dar si meteorologic.
Durata zilelor va continua să scadă în emisfera nordică, iar cea a nopţilor să crească, până în jurul datei de 21 decembrie, când va fi solstițiul de iarnă.
Din punct de vedere astral, pe 23 septembrie, în ziua echinocţiului de toamnă 2018, Soarele păraseşte zodia Fecioarei şi intră în Balanţă.
Echinocțiul reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Acest context face ca Soarele să răsară și să apună chiar în punctele cardinale est și vest.
Când se schimbă ora
Au fost tot mai multe discuții pe această temă, iar Comisia Europeană a ajuns și la o concluzie, totusi ora se schimbă și anul acesta. România va trece la „ora de iarnă”, ca în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00.
Insa, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui să decidă până la sfârşitul lunii aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau cea de iarnă, în cazul în care proiectul menit să pună capăt anul viitor schimbărilor sezoniere de oră va fi ratificat. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi ultima trecere obligatorie la ora de vară (când ceasurile vor fi date înainte cu o oră).
Deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European.
În România, propunerea legislativă privind renunţarea la trecerea la ora de vară a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la începutul lunii martie 2018.