Giurgiuveni cu care ne mandrim – Ion Dinca

Giurgiuveni cu care ne mandrim - Ion DincaUn altfel de model pentru tinerii din Giurgiu. Un om care si-a dedicat viata pentru educarea a generatii întregi de elevi. Învatator, profesor, inspector si director al celei mai prestigioase institutii de învatamânt din Giurgiu – Liceul “Ion Maiorescu”. Profesorul, acum pensionar, Ion Dinca.
Reporter: Sunteti fiu de taran din satul Draghiceanu, comuna Gogosari, localitate care l-a dat posteritatii pe marele Petre Ghelmez. Cât de greu v-a fost sa razbiti în viata?
Ion Dinca: Înca din clasele primare am avut un model clar în minte, învatatorul meu, Stancu Renedea. Dar sa stiti ca pentru visul meu de a deveni învatator, am luptat. ªi nu am avut întotdeauna rezultatele scontate… Dupa primele patru clase primare am dat examen de admitere la scoala normala din Bucuresti, însa am cazut la muzica. Eu nu eram obisnuit sa aud tonul decât de la vioara sau diapazon. Ei bine, a fost pentru prima data când am vazut un pian. ªi nu am putut lua tonul, asa ca am fost respins. M-am întors la Draghiceanu si mi-am continuat studiile pâna în clasa a saptea. Am urmat apoi cursurile liceului “Ion Maiorescu” din Giurgiu, pâna în 1948.
Rep.: În perioada liceului, care au fost modelele dumneavoastra?
Ion Dinca: În primul rând directorii acestui liceu: Savin Popescu, A. Cartojan, Stelica Radulescu. Era o perioada grea, dificila, asa ca, parintii m-au îndemnat sa ma transfer la liceul comercial, sa devin contabil, economist. Erau meserii mai sigure. Apoi a urmat facultatea. Tata mi-a propus sa urmez o facultate mai scurta, sa ma pot întretine mai repede, asa ca am intrat la Institutul Pedagogic de doi ani, sectia matematica fizica.
Rep.: Au fost vremuri grele, cum v-ati descurcat?
Ion Dinca: Am fost repartizat la Fetesti. Apoi am fost avansat la functia de inspector. De aici am plecat la Universitate pentru a-mi continua studiile. Am avut si aici norocul sa am profesori renumiti: Dan Barbilian, Gheorghe Mihoc, Miro Nicolescu. Trec repede peste aceasta perioada… Cert este ca dupa terminarea studiilor am ajuns directorul scolii din Cacaleti (Izvoarele), iar dupa putin timp sunt inspector scolar la Giurgiu. Am trecut prin toate functiile din învatamânt, de la învatator pâna la inspector sau director de liceu…
Rep.: Cum a fost ca director al Liceului “Ion Maiorescu”?
Ion Dinca: Pentru mine, Liceul acesta a fost ca o a doua casa. Acolo se lumina de ziua, si tot acolo ma prindea întunericul. Întotdeauna am pus profesia înainte de toate.
Rep.: Acum, ca profesor pensionar, puteti face o paralela între învatamântul din perioada aceea si perioada actuala?
Ion Dinca: E foarte greu, pentru ca toate pornesc de la factorii suspusi. Libertatea asta de dupa ‘89 este prost înteleasa. Îneteleg libertatea, dar în alt mod: sa ne exprimam decent, sa fim civilizati, sa ne îmbracam decent. Si apropo de îmbracat. De ce s-a renuntat la uniformele scolare? Uniformele erau un simbol al institutiei de învatamânt respective, o forma de respect a scolii. Pacat, s-a luat tot ce este mai rau din afara…
Rep.: Cine este de vina?
Ion Dinca: Noi toti suntem de vina. pentru ca nu facem front comun, pentru ca suntem mai individualisti ca niciodata.
Rep.: Ce trebuie sa facem pentru ca lucrurile, cel putin în scoli, sa intre pe un fagas normal?
Ion Dinca: Trebuie sa existe un regulament scolar, o mai mare implicare a corpului profesoral în procesul de educatie. mai este un factor hotarâtor: familia. familia este primul element de formare si educare a copilului. De asemenea, parintii trebuie sa lase scoala sa-si faca datoria. În viata trebuie sa respectam trei institutii: biserica, scoala si armata. Biserica ne da credinta, prin actul de botez. ªcoala continua educatia formata de familie, dar la alt nivel, prin metode stiintifice. Armata ne da biruinta. Aceste trei institutii sunt definitorii în formarea si educarea omului.
Rep.: Se spune ca programa de învatamânt este foarte încarcata…
Ion Dinca: Nu sunt de aceeasi parere. Sunt anumite disciplinela care se poate spune si asa, însa în general nu este încarcata. Avem nevoie de cultura generala? Avem. Trebuie ca oamenii pe care îi formam sa poata sustine un dialog? sa va spun un lucru: toate reformele din învatamânt sunt apa de ploaie … Singura care sta în picioare si care este apreciata si în alte parti ale lumii este Legea învatamântului a lui Spiru Haret. Trebuie doar adusa la conditiile de astazi…
Rep.: Asadar, domnule profesor, cei trebuie sistemului de învatamânt pentru a redeveni ce a fost?
Ion Dinca: Reciprocitate si cointeresare între cei implicati în proces: profesori, elevi, parinti…Giurgiuveni cu care ne mandrim - Ion Dinca