“Legea defăimării“ – Puncte de vedere

TSDOriginea legii : Legea Defăimării nu este idea domnului Liviu Dragnea aparută din neant. Această lege este parte al unui demers european :
Din 2012, European Council on Tolerance and Reconciliation a organizat un grup de experţi şi a început o campanie de promovare a unui model legislativ pentru promovarea toleranţei în Europa. Au existat dezbateri şi consultări cu Secretarul General al Consiliului Europei, cu Ofiice for Democratic Institutions and Human Rights al OSCE, cu Parlamentul European. Iniţiativa legislativă privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup este parte din acest demers.
Punctele forte ale acestei legi :
Promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în mediul educaţional, de la formarea cadrelor didactice şi până la conţinutul manualelor şcolare sunt obiective importante în consolidarea valorilor democratice în societatea românească.
Promovarea demnităţii umane şi a toleranţei în mass-media, prin intermediul televiziunii publice, ar putea reprezenta un răspuns bun la discursul urii promovat, uneori, în presa românească. Nu de puţine ori, CNCD a sancţionat jurnalişti pentru discriminarea unor minorităţi sau grupuri vulnerabile, dar sancţiunile nu sunt suficiente, este nevoie si de construcţia unui discurs care să respecte drepturile omului.
Criteriul discriminării pe bază de apartenenţă politică nu se află în forma finală a legii, aşa cum greşit se tot vehiculează în mass-media.
De asemenea, în această perioadă destul de tulbure, în care mişcările antidemocratice iau un nou avânt, o asemenea lege este cu atât mai necesară. Ea stabileşte nişte reguli de la care nu este bine să ne abatem, dacă vrem să păstrăm democraţia aşa cum o cunoaştem.
Libertatea de exprimare şi protejarea demnităţii umane sunt legiferate în mod distinct în toate reglementările internaţionale. Protejarea demnităţii nu afectează libertatea de exprimare. Există deja un cadru legislativ privitor la combaterea discriminării încă din anul 2000 ( legea privind combaterea tuturor formelor de discriminare ).
Noua lege nu face decât să consolideze acest cadru. În cadrul legii privind combaterea discriminării, care rămâne în vigoare, se precizează că prevederile legii nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie şi a dreptului la informaţie.
Ideea de discriminare politică care a fost scoasă din ultima variantă, dezbătută la Senat, viza protejarea opiniilor politice minoritare. Nu se poate ridica această problemă în privinţa PSD, deoarece PSD reprezintă o doctrină politică larg împărtăşită şi nu este supusă discriminării.
Pe scurt : Legea nu îţi permite să fii xenofob şi rasist. Ai dreptul să îi înjuri pe politicieni, dar să nu te legi de etnia, de orientarea lor sexuală sau de boala de care suferă. Acestea sunt reglementări de mult adoptate în ţările civilizate.
Tineretul Social Democrat Giurgiu
11.02.2016

3 comentarii

  1. In primul rand , initiatorul acestei legi nu are ce sa caute in varful politicii romanesti.
    Daca ar avea un strop de demnitate,asa cum cere statutul pe care il are,s-ar retrage definitiv din politica.sa fii politician inseamna sa detii elementele constitutive:corect,onest,moral si cu aplecare catre nevoile cetatenilor care iti acorda aceasta putere!puterea nu o detineti decat de la cetateni! Voi sunteti in slujba noastra si nu invers!

  2. Foarte interesant punct de vedere. Inițial, am crezut ca voi citi punctul de vedere al ziaristului. Ulterior, m-am liniștit: ar fi fost același lucru.
    – Pot sa sper ca voi citi vreodată, pe acest site, si punctul de vedere al Tineretului Liberal, fara alte comentarii si miștocăreli?
    – „Da, poți!…”

  3. Pigmeilor ! chiar vreti sa ne uitam la voi cum furati, cum ne mintiti, cum plagiati, cum va imbuibati si cum parveniti si noi sa fim ingaduitori si toleranti ? Chiar nu va este rusine ? V-a spalat creierul, sau perspectiva de imbogatire rapida va luat mintile ?
    E clar ! ce se naste din pisica…!

Comentariile sunt inchise