MAI: Prefecții şi primarii să ia măsuri pentru combaterea efectelor caniculei

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, tuturor structurilor teritoriale şi Instituţiilor Prefectului din judeţele pentru care au fost emise atenţionări de cod galben şi cod portocaliu de caniculă să dispună măsuri specifice pentru combaterea efectelor cauzate de creşterile de temperatura.
Pentru a asigura toate măsurile din competenţă pentru gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă ce se pot produce, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis autorităţilor publice locale să identifice riscurile şi să înfiinţeze puncte de prim-ajutor şi de distribuire a apei, în special în zonele circulate intens.
Pe parcursul zilelor de joi, vineri şi sâmbătă, în special în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în Bucureşti şi în sudul judeţului Caraş-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade Celsius.
Efectivele MAI vor acorda sprijin autorităţilor publice locale pentru gestionarea situaţiilor de risc pentru populaţie, precizează oficialii de la MAI, in comunicatul remis catre autoritatile locale.

Pentru a evita orice neplăcere cauzată de condiţiile meteo nefavorabile, oamenii sunt sfătuiţi să consume 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă şi ceaiuri, să evite, pe cât posibil, consumul băuturilor ce conţin cafeină sau zahăr, să nu consume băuturi alcoolice.
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice).

MAI reaminteşte că este interzisă utilizarea focului deschis în locurile cu pericol de incendiu, zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.