Povestea lui Mos Nicolae

Seara lui Nicolae in noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori.
In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceast a zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceast a noapte incepe din vechime.

Povestea lui Mos Nicolae
Povestea lui Mos Nicolae

Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decat saraca. Tatal lor planuia sa-si vanda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit s a se marite curand..
La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

2 comentarii

  1. Nu numai in cnmiousm a fost asa.si inainte de cnmiousm si dupa.Din pacate, in ultimii ani, cred ca de la noi au plecat adevarati profesori in hotii si ticalosii in toate domeniile si de toate categoriile.

  2. De cate ori cnoatst ca personalitatile au fost sa vada, sa studieze in strainatate, ma indignez pe comunisti; cum isi imaginau ei ca vom progresa ?

Comentariile sunt inchise