Primăria a intrat cu târnăcopul în monumente

Inscris în lista Monumentelor Istorice din 2015, Parcul Fabricii de Zahăr face parte din Ansamblul “Cartierul Fabricii de Zahăr.
Intr-un exces de zel demn de o cauză mai bună, în contextul campaniei electorale, Primăria s-a apucat să demoleze gardul parcului, evident, pentru a construi.
Să nu fim înţeleşi greşit, stâlpii gardului parcului respectiv erau şubrezi şi exista un pericol real să se prăbuşească peste vreo persoană.Insă, conform legilor în vigoare, acţiunea ar trebui să aibă girul şi avizele de la instituţiile de cultură, de la inspecţia în construcţii, studii de fezabilitate şi un vot în consiliul local.In cadrul unei conferinţe de presă, Nicolae Barbu a precizat vis a vis de această acţiune a Primăriei;
“Parcul Fabricii de Zahăr este monument. Nu se poate face nicio investiţie (dărâmare sau construire) până nu ai toate avizele. Nu am văzut în nicio hotărâre de CL, vreun proiect sau aprobarea unor studii de fezabilitate pentru un parc nou… Nu se poate discuta nici de reparaţii, pentru că reparaţiile pe o zonă monument istoric nu pot fi făcute … Este o formă de heirupism de campanie, pe repede înainte, o să ridice niste stâlpi, dar repet, este zonă monument şi nu ai voie să intervii fără avizele necesare. Dacă se demolează ceva acolo, este nelegal”.
Un reprezentant al Primăriei a precizat (off the record): “Ne-am uitat peste documente şi nu am văzut ca parcul să fie clasificat ca monument”.
Ne-am uitat şi noi – parcul figurează la poziţia GR-2-a-B-14882, în traducere liberă – “Monument de arhitectura – cuprins într-un ansamblu – monument de interes local”.Parcul este cuprins în Ansamblul urban “Cartierul “Fabricii de Zahăr” astfel, citam: “Aleea Fabricii, perimetrul fabricii cu dotările edilitare şi locuinţele de serviciu, până la str. Păcii, inclusiv. Delimitare cf. PUG avizat”.Aşa că întrebăm administraţia locală dacă are la zi toate avizele, dacă acţiunea este legală?
Dacă nu, aşteptăm o poziţie a Direcţiei de Cultură, a Direcţiei de Monumente, aşteptăm o poziţie a celor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Plus măsurile care s-au luat după acest act de heirupism.