Senatorul Toma Petcu: PNL nu cedează la șantaj! Giurgiu are nevoie de programul Anghel Saligny!

„Scopul suprem al creării coaliției de guvernare cu USR-PLUS, a fost dezvoltarea și modernizarea României, și nicidecum satisfacerea unor orgolii și interese. USR-PLUS trebuie să înțeleagă că poziționându-se astfel, “împotriva premierului”, se îndreaptă, de fapt, împotriva românilor.
Într-un guvern de coaliție, relațiile dintre partide se bazează pe respect și încredere, pe dialog deschis și constructiv, nu pe șantaje și condiționalități, pe blocaje și scandaluri, iar PNL a fost un partener loial în relația cu USR PLUS. PNL a sprijinit adoptarea în guvern a proiectului de lege privind desființarea SIIJ, așa cum a fost propus de ministrul Justiției. PNL nu a condiționat niciodată sprijinul pentru proiecte inițiate de USR PLUS de reciprocitate pe alte proiecte, atâta timp cât au fost construite pentru nevoile românilor.
USR-PLUS nu se află la prima încercare de obstrucționare a guvernului. Anul trecut, USR-PLUS a pus presiune, printr-o anexă la proiectul de buget, să aloce fonduri pentru achiziționarea de diverse utilaje, doar pentru localitățile unde au obținutmandate de primar. Toți aleșii locali așteaptă finanțarea proiectelor depuse de UAT-uri, și de aceea este necesară aprobarea acestui Program care să creeze cadrul legal, înainte de rectificarea bugetară, pentru a deveni funcțional.
Sprijinul USR PLUS pentru Programul “Anghel Saligny” nu este un sprijin pentru premier sau PNL, ci este pentru dezvoltarea României!
Intenția USR-PLUS de a sabota Programul a fost flagrantă, de vreme ce nu depus nici măcar amendamente, ci a anunțat că se opune, fără argumente aplicate. Acest lucru denotă că, tot timpul, s-a dorit de fapt blocarea programului și nu îmbunătățirea lui.
Prin poziția adoptată, USR-PLUS nu îl sancționează pe Florin Cîțu, ci pe români!
De ce este necesar Programul “Anghel Saligny”? Pentru că la acest moment în România anului 2021:
• 57% dintre localități nu au canalizare.
• 29% dintre localități nu au apă curentă.
• 69% dintre localități nu au retele de gaze naturale.
• România are 20.000 de km de drumuri județene nemodernizate.
• România are 27.000 de km de drumuri comunale nemodernizate.
• Viziune: alocarea de resurse financiare pentru creșterea calității vieții în comunitățile locale.
• Principiu: banii colectați la buget se întorc la oameni prin proiecte concrete derulate în beneficiul lor.
• Finanțare: un efort sustenabil implementat pe termen lung – 50 de miliarde de lei până în 2028.
• Diferit de PNDL: proiectele finanțate vor viza doar dezvoltarea infrastructurii edilitare locale – apă, canalizare, gaze- și de infrastructură rutieră.
Programul „Anghel Saligny” înseamnă drumuri, gaze, apă și canalizare. Sunt lucruri de bază la care mulți români nu au încă acces, este esențial să dezvoltăm localitățile României, iar PNL susține adoptarea lui în Guvern cât mai curând posibil!
Lucrurile au trenat prea mult, România nu mai poate aștepta după USR-PLUS, iar PNL va înlătura orice obstacol din calea mai-binelui românilor!
În contextul evenimentelor, Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal își reafirmă susținerea fermă pentru exercitarea, în continuare, de către Florin Cîțu a funcției de premier al Guvernului României.
Mandatul care i-a fost încredințat lui Florin Cîțu, de către partidele din cadrul Coaliției, a fost unul pentru modernizarea și dezvoltarea României. Evoluțiile din ultimele 9 luni au confirmat nu doar angajamentul, dar și succesul, al său și al întregii echipe guvernamentale, în avansarea pe acest drum.
Reușitele României din această perioadă, de le creșterea economică record la fondurile mai mari ca niciodată alocate pentru investiții, vorbesc de la sine despre buna guvernare realizată de către Cabinetul condus de premierul Florin Cîțu.
Este important nu doar să continuăm în aceeași manieră, dar chiar să accelerăm procesele de transformare în bine ale României, generând astfel progrese ireversibile care să se vadă direct în confortul vieții de zi cu zi a românilor.
Programul “Anghel Saligny” nu este despre ambiții, ci despre dorința noastră ca formațiune a Coaliției de a fi alături de comunitățile locale. Să aibă acces la servicii de bază ale secolului 21 într-o țară europeană. România nu însemnă doar marile orașe. România înseamnă și sate și comune. Obiectivul nostru este să ridicăm întreaga Românie. Accesul la servicii de apă și canal, la gaze, la drumuri moderne, trebuie să țină de firescul vieții de zi cu zi a fiecărui român, din fiecare localitate a țării. Este o normalitate și o necesitate pe care actuala Coaliție s-a angajat să le realizeze. Programul este o completare a PNRR și este în total acord cu PPE, partenerii noștri europeni.
Pentru ca obiectivele de dezvoltare a României incluse în programul de guvernare să fie atinse, este obligatoriu ca actuala Coaliție de guvernare să funcționeze, prin dialog, loialitate și respect reciproc, până în 2024 și chiar până în 2028. Dincolo de orice diferențe, ceea ce ne unește și ne-a adus împreună cântărește mai mult: dorința de a moderniza cu adevărat România și de a ține mai departe în opoziție principalul responsabil pentru subdezvoltarea României din ultimii 30 de ani, PSD.
România nu își poate permite o nouă perioadă de instabilitate și impredictibilitate, din care principalii perdanți ar fi românii, iar principalii câștigători formațiunile cu discurs demagogic. Adversarii politici nu sunt în Coaliție, ci în afara ei.
Există multe proiecte asupra cărora Coaliție și Cabinetul trebuie să îți îndrepte toată atenția. Există provocări reale ce țin de agenda guvernamentală din diferite domenii – de la agricultură la energie, de la digitalizare la mediu, de la sănătate la transporturi – subiecte ce trebuie să primească răspunsurile cele mai bune și într-un termen cât mai scurt. Acesta este obiectivul nostru comun.
Electoratul român ne-a acordat încrederea și ne-a investit cu responsabilitatea de a guverna împreună, prin votul majoritar exprimat în decembrie 2020 pentru formațiunile de centru-dreapta europene. PNL este decis să onoreze această responsabilitate și ne exprimăm încrederea că și partenerii noștri vor alege aceeași cale”.