Sfântul Haralambie – cimitirul groazei

Cruci de piatra rasturnate si ciobite, grilaje smulse cu stâlpii de beton cu tot, felinarele cu geamurile sparte – acesta este aspectul general al cimitirului Sfântul Haralambie de pe soseaua Sloboziei.
Zilele trecute, slujba de la biserica din cimitir s-a desfasurat pe intuneric… Cablul care alimenta cu energie electrica lacasul sfânt a fost taiat si furat chiar de pe stâlpii de lânga biserica.

Cimitirul groazei
Cimitirul groazei

„Nu mai putem sa ne plângem mortii in tihna!”
Situatia nu dureaza de ieri, de azi, ci de ani intregi. Au fost facute reclamatii, au fost chemati jandarmii, dar degeaba. Politia a facut câteva anchete la fata locului, in urma reclamatiilor unor persoane. Nu s-a intâmplat nimic. Au fost saltati câtiva pusti, au fost amendati parintii acestora si cam atât.
Oamenii care ii au ingropati acolo pe cei dragi se plâng ca nu sunt lasati sa-si plânga mortii, de fel de fel de personaje dubioase care le car bani sau alimente.
„Este de groaza… Nu avem liniste nici aici, unde venim sa ne reculegem, sa stam câteva clipe si sa ne amintim de cei dusi… Darâma cruci, smulg felinarele, devasteaza coroanele, fura florile… Mai mult de atât, ne cer bani sau ce avem si noi de impartit. Nu venim cu foarte multe, iar daca nu ajunge pentru toti, devin agresivi si arunca cu pietre in noi”, este declaratia unei femei.
Doi tineri care ingrijesc mormintele din cimitir, platiti de cei care au dare de mâna ne-au aratat locurile in care s-au devastat pur si simplu crucile si grilajele de imprejmuire.
„Domnule, aici vin cei de la blocurile din jur. ii cunoastem, ii stie si politia, dar pâna nu se asigura paza permanenta aici, nu o sa se imbunatateasca lucrurile. Politia locala vine când si când, dar le e frica sa stea noaptea pe aici. Ca astia noaptea actioneaza. Ziua vin pustii si ochesc locurile vulnerabile, iar noaptea vin cei mari si dau loviturile. Copii astia de la blocuri trag la tinta cu pietre in cruci, in felinare, se alearga peste morminte…”.
Exista so o… legenda care spune ca un politist a fost lovit de o piatra in cap si a lesinat. A avut noroc cu un amic, care l-a gasit pe o alee a cimitirului in stare de inconstienta…

Informatii… de un leu
De la un pusti de zece ani, care m-a intâmpinat de la intrarea in cimitir, am aflat mai multe…
„Buna ziua nene, când vine mortul? Ca am auzit ca e din Bucuresti si are neamuri bogate. imi dai si mie un leu sa iau pâine. Parintii mei sunt in Spania si eu locuiesc la o femeie in blocul asta jerpelit. Nu merg la scoala ca nu m-a trimis nimeni. Daca imi dai un leu iti spun tot ce vrei sa stii…”.
El e Miri… Minte de ingheata apele… Aflu mai târziu de la el ca, daca il dau la ziar ma face praf, ca tatal lui e ruda cu Butoane si ca mama lui s-a despartit de concubin si ca el intretine Familia. Fratele lui are câteva puncte de colectare de fier vechi, zece vile si zece masini… Evident ca fabuleaza si incearca sa impresioneze. De altfel, este cunoscut ca un cal breaz de toti cei din cimitir… „Ce-i ma, iar ai venit sa cersesti si sa impresionezi lumea? Te uiti pe unde ai devastat?”.
Dupa ce ne plimba prin tot cimitirul si ne arata locurile unde s-au produs pagube – si credeti-ma ca le stie pe toate – Miri isi cere plata. ii dau un leu (nou) si il intreb daca ii stie si pe ceilalti care devasteaza cimitirul.
il asigur ca nu spun la nimeni si aflu ca prietenii lui – dar numai ei, fara Miri – sunt cei care fac toate relele: Oache, Mosu, Tamas si Tulimanu. Sunt mici, dar au deja nume de scena… Ca si Miri, de altfel.

Cablurile de curent au fost furate
Luni, de sarbatoarea „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, slujba din biserica Sfântul Haralambie s-a tinut la lumina lumânarilor. Firele electrice dintre doi stâlpi au fost taiate si furate. Pâna la sosirea celor de la Enel, care au inlocuit firele electrice, slujba a avut loc ca in pestera. Un echipaj de politie s-a deplasat la locul faptei si a inceput cercetarile, dar, cum era de asteptat, nimeni nu stie nimic.
Poate ca n-ar fi rau ca autoritatile locale sa „aseze” in zona mai multi politisti din politia locala. Eventual sa mai detaseze dintre cei care pazesc cartierul ingradit de la Obor…

2 comentarii

  1. Am fost si eu in week-end in Botanica si pot spune ca am vazut ceva diseobet..Am o intrebare tu ai platit taxa photo? ) ca eu nu, dar am pozat putin inauntru

  2. Am fost acolo pri 96 si m-a suinrrps marimea si frumusetea acestei gradini botanice. Din fotografiile tale imi dau seama ca s-au mai schimbat multe pe acolo. Oricum frumos

Comentariile sunt inchise