Sfaturi pentru parintii care vor sa-si tina copiii departe de droguri!

copii droguriAgentia Nationala Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Giurgiu, va derula, in perioada ianuarie-martie 2015, activitati de informare in mass-media locala, cu privire la problema lipsei de comunicare dintre

parinti si copii – factor de risc asociat consumului de droguri.

Activitatile au ca tema: „Sfaturi pentru parintii care vor sa–si tina copiii departe de droguri!”.

Nimic nu este mai important pentru un copil decat sa se simta in siguranta. Acest sentiment nu il dobandeste decat in familie, unde ar trebui sa fie protejat fizic si emotional. Daca familia nu il protejeaza, copilul se simte instrainat si va cauta iubire si protectie in alta parte. Pe acest fond apar comportamente deviante. Copilul incepe sa minta, sa fure, sa fumeze, sa consume alcool sau droguri.

Fii parte activa din viata copiilor tai!

Petrece mai mult timp cu copiii tai. Intereseaza-te de activitatile lor si fa-ti o obisnuinta in a petrece timp cu ei. Ajutati-i sa-si aleaga prietenii. Grupul de prieteni are o influenta foarte mare asupra copiilor si poate sa reprezinte, in multe cazuri, un factor de risc.

Asculta-ti copiii!

Aratand ca esti pregatit si dispus sa-ti asculti copiii, ii vei face sa se simta mai cooperanti si mai deschisi in a vorbi cu tine. In timpul conversatiei incearca sa nu-i intrerupi sau sa reactionezi in vreun fel. Urmareste-i cu atentie si incurajeaza-i sa-ti povesteasca tot ce au de spus. Cere-le sfatul in diferite probleme ale familiei.

Fii sincer cu ei!

Este normal ca tu sa nu stii totul despre droguri. Este important sa fii mereu informat, iar daca nu stii n-ar trebui sa dai impresia ca poti raspunde la orice intrebare. Fii pregatit sa spui „nu stiu, dar ma voi interesa pentru tine”. Daca esti sincer si ai o pozitie clara, copiilor le va fi mai usor sa fie si ei sinceri cu tine.

Alege un moment potrivit!

Este important sa gasesti momentul potrivit pentru a discuta cu ei despre droguri, fructificand oportunitatile aparute. Asta ar putea sa se intample, de exemplu, cand urmariti toti la televizor o emisiune care are legatura cu subiectul sau cand va vorbesc despre prietenii lor, despre cineva de la scoala sau din cartier, care experimenteaza sau consuma astfel de substante.

Fii tu insuti un model pentru ei!

Cand vine vorba de droguri nici nu se pune problema sa spui „fa cum zic eu, nu cum fac eu”. Daca tu folosesti droguri, fie ele si legale, nu te astepta ca fiul sau fiica ta sa tina cont de sfatul tau. Este important sa nu subestimezi influenta comportamentului tau asupra lor, atunci cand vine vorba de alcool, tutun ori de alte substante. Coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Giurgiu

Comisar sef Gogoneata Marian