„Viitor luminos” – Caminul pentru persoane varstnice de la Mironesti are locuri libere!

camin mironestiDGASPC Giurgiu a remis presei o informare din care reiese ca in ultimul an au fost foarte putine solicitari de admitere in Centrul pentru persoane varstnice din localitatea Mironesti, judetul Giurgiu. De peste un an, centrul nu este ocupat la capacitatea sa (60 de locuri), in acest moment de serviciile centrului beneficiind doar 40 de persoane varstnice.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a transmis informari  catre toate cele 53 de localitati ale judetului cu privire la ofertele centrului si conditiile de admitere si a solicitat autoritatilor administratiei publice locale sa se implice in identificarea potentialilor beneficiari, insa in continuare cererile sunt foarte putine.

„In multe judete, locurile in caminele pentru persoane varstnice reprezinta o problema, nefiind locuri disponibile decit in camine private. Centrul pentru persoane varstnice de la  Mironesti dispune de locuri, insa nu sunt solicitari. O conditie de admitere este ca solicitantul sa aiba domiciliul sau resedinta in judetul Giurgiu, insa nu am avut, in ultimele 3 luni, decat 6 cereri”, a declarat Daniela Stanescu, coordonator al acestui centru.

Centrul ofera conditii foarte bune persoanelor varstnice, intrucat in acest an au fost finalizate printr-un proiect cu finantare europeana derulat de Consiliul Judetean  Giurgiu, lucrarile de extindere, modernizare si reabilitare ale acestui centru rezidential, toate spatiile fiind adaptate nevoilor persoanelor varstnice (camerele au doua, trei sau patru paturi, mobilierul este nou iar fiecare  camera are baie proprie). In Centrul de la Mironesti persoanele varstnice beneficiaza de gazduire, hrana, asistenta medicala, consiliere psihologica, activitati recreative si de petrecere a timpului liber.

Costul lunar al intretinerii unei persoane varstnice in centru este de 1.360 lei,  suma pe care persoana varstnica o poate achita din pensie, fara a i se putea retine mai mult de 60% din pensie (restul contributiei, precum si intretinerea pentru persoanele fara venituri se acorda de Consiliul Judetean Giurgiu).

Pentru a fi admisi in Centrul de la Mironesti, solicitantii  trebuie sa depuna o cerere la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Giurgiu, cerere care trebuie insotita de mai multe documente: copie acte de identitate, consimtamantul persoanei varstnice privind admiterea in centru, ancheta sociala referitoare la situatia familiala a persoanei respective, adeverinta medicala eliberata de medicul specialist psihiatru, fisa medicala si avizul emidemiologic, fisa de evaluare socio-medicala, copie cupon de pensie.