Si… „facut”, si cu banii luati

Editorial11Expresia „Si… violat si cu banii luati” se potriveste perfect in cazul lui Norut Stanisteanu care, aflam dintr-un interviu acordat site-ului www.stirigiurgiu.ro, a platit (partea lui din sondajul intern comandat in municipiu de PNL Giurgiu), dar nu a fost informat cand incepe sondajul, cand se finalizeaza sau care sunt criteriile care se aplica acestui sondaj… Mai mult de atat, intr-o conferinta de presa, co-presedintele PNL Giurgiu, Gheorghe Stefan a declarat ca operatorilor li s-a recomandat „discretie”, in sensul ca daca acestia „simt” ca un intervievat este membru de partid, sa se intrerupa interviul si sa se treaca la alt repondent… In ce priveste rezultatele sondajului, acelasi Gheorghe Stefan a precizat ca acestea vor fi aduse la cunostinta conducerii bicefale a PNL Giurgiu joia viitoare si acestea vor fi facute public vineri.

In acest context, Norut Stanisteanu declara: ”Ma mai surprinde un lucru si anume faptul ca eu personal nu am fost informat despre modul de desfasurare a acestui sondaj mai ales ca sunt unul dintre cei vizati de el, unul dintre candidati si am si platit pentru sondaj. Eu nu am atatea informatii cate are dl Gigi Stefan. E o surpriza pentru mine treaba asta. Din ce stiu eu un sondaj pentru Primarie se realizeaza in toate categoriile de votanti, indiferent de starea lor sociala, economica, politica. Nu am auzit de vreun sondaj facut pentru parlamentare, prezidentiale sau alte alegeri in care membrii de partid sa fie exclusi de la intervievare. Toate aceste lucruri nu fac altceva decat sa nasca suspiciuni printre multe persoane”.

Asadar, Stanisteanu a platit (ca si Florian Nicolae), dar beneficiarii rezultatului discretului sondaj sunt altii. Poate Beianu si Stefan, care ipotetic stiau deja cine va fi „alesul” inca inainte ca acest joc (murdar?) sa inceapa. Este singura logica a situatiei, din moment ce platitorii (in acest caz Stanisteanu) sa nu fie informati despre modul in care se efectueaza acest sondaj, despre data de incepere si de finalizare a sondajului si mai ales despre comunicarea rezultatelor finale – moment in care trebuie sa fie de fata si cei doi contracandidati si platitori.

Altfel suna a farsa grosolana, instrumentata impotriva unuia dintre cei vizati de sondaj. In acest caz, Norut Stanisteanu, pentru ca pe Florian Nicolae nu l-am auzit sa faca vreo remarca cu privire la modalitatea in care s-a desfasurat ipoteticul sondaj.

Ion Diaconescu