Alergiile de primavara

Alergiile de primavara
Aproximativ 10% din populatia lumii sufera de diverse forme de alergii. Reactia alergica poate fi usoara, de exemplu stranutul, cand mirosi o floare; dar poate fi de asemenea grava, ajungand sa puna in pericol viata pacientului, daca acesta este, de exemplu, alergic la penicilina si alte substante sau la intepatura de albina. In orice caz indiferent de forma (gravitate), alergiile au acelasi substrat. Simptomatologia alergica apare atunci cand sistemul imunitar al organismului suprareactioneaza sau reactioneaza aberant in prezenta unei substante straine, care nu se gaseste in mod normal in corp. Factorii cei mai frecventi de declansare sunt polenul, praful, alimentele, mucegaiurile. Altii includ proteinele animale sub forma de par, blana, celule descuamate ale pielii; substante care cauzeaza reactii alergice ale pielii, ca de exemplu: diverse extracte din plante, cosmeticele, bijuteriile si medicamentele.

Simptome
Cele mai frecvente simptome sunt: problemele de respiratie, iritatiile pielii impreuna cu stranutul, rinoreea apoasa (nas care curge), conjunctivita si prurit ocular (mancarimi ale ochilor), pete rosii, urticarie, prurit (mancarime) al tegumentelor. Pacientul poate avea unulsau mai multe simptome. Cele mai grave alergii pot cauza soc anafilactic -o reactie (similara in toate situatiile) rapida, foarte periculoasa ca raspuns la ingestia de alimente la care persoana respectiva este alergica- ca de exemplu alunele sau fructele de mare – sau la muscaturile de insecta. Socul anafilactic poate fi periculos pentru viata pacientului deoarece se produc modificari cardiovasculare – hipotensiune arteriala grava pana la stop cardiac sau obstructie completa si rapida a cailor aeriene si deces prin sufocare.
Tratament
Socul anafilactic si alte reactii alergice severe care ingreuneaza respiratia ori produc disconfort maxim sunt considerate urgente medicale si necesita interventie de specialitate imediata. Daca ai avut intrecut o reactie alergica severa, e recomandabil sa porti la tine un kit pentru tratamentul socului anafilactic, cu care sa te tratezi incaz de urgenta. Asigura-te, de asemenea, ca poti primi imediat ajutor medical sau exista cineva care sa te ajute. Pana la sosirea medicului, intinde-te cu picioarele mai ridicate fata de corp (torace) pentru a creste fluxul de sange la inima si creier. Kitul contine o seringa preumpluta cu adrenalina si un dispozitiv care asigura injectarea automata a unei cantitati determinate de adrenalina de catre pacient fara a fi necesare cunostinte speciale. Zona folosita cel mai frecvent pentru injectare este coapsa.
Preventia
Preventia este cel mai bun tratament pentru alergii, in masura in care acest lucru este posibil. Identificand exact la ce esti alergic, poti, in majoritatea situatiilor, sa limitezi reactia alergica fara ajutorul medical. Daca stii la ce substanta esti alergic, evit-o ori de cate ori este posibil. Citeste etichetele alimentelor pentru a vedea care sunt ingredientele acestora si a identifica prezenta posibililor agenti declansatori alimentari. La restaurant, intreaba personalul ce contine mancarea comandata. Daca esti alergic la medicamentele uzuale -penicilina, aspirina, algocalmin, xilina – poarta la tine un card sau orice altceva unde sa ai notata aceasta informatie pentru ca personalul medical sa nu iti administreze aceste substante in situatii de urgenta. De asemenea, informeaza de fiecare data medicul care te consulta ca esti alergic.

Alergiile de primavara
Alergiile de primavara

Medicamentele
Urmatorul pas in tratamentul alergiilor sunt medicamentele. Exista foarte multe medicamente care se elibereaza cu reteta sau fara si care ajuta la prevenirea sau reducerea reactiei alergice si/sau controlul simptomelor alergiei. Dintre acestea, cele mai cunoscute si mai frecvent prescrise sunt antihistaminicele. Efectul secundar major al acestora si principalul factor care le limiteaza utilizarea este somnolenta; ele au acest efect secundar in grade diferite, in functie de substanta activa pe care o contin. Cele care dau cea mai putina sedare sunt: loratadina, astemizolul, ebastin si terfenadina. Trebuie sa tii cont daca utilizezi antihistaminice pe cale sistemica (orala), pentru ca efectul de sedare iti poate afecta capacitatea de a conduce autoturismul sau de a efectua activitati care necesita concentrare mare. Alte produse utilizate sunt spray-urile nazale care pot contine antihistaminice (azelastin, levocabastin), derivati cortizonici (beclometazona, budesonid, tixocortol, fluticazon, mometazon). Principalul neajuns al acestora este ca efectul maxim apare abia dupa o saptamana sau chiar mai mult. Alte preparate cu administrare locala sunt descongestionatele nazale (pseudoefedrina, efedrina, nafazolina, zilometazolina,oximetazolina). In cazul acestora utilizarea lor este limitata de efectul de „rebound”, datorita caruia congestia nazala va fi si mai mare. Sunt recomandate pentru a fi utilizate pentru scurt timp. Un produs care ne poate ajuta foarte mult in preventia procesului alergic este cromoglicatul de sodiu care se poate administra sub forma de tablete sau spray nazal si este recomandat si la copii datorita sigurantei mari in utilizarea acestuia. Este important de subliniat ca acest produs este util si trebuie administrat inainte de expunerea la alergen.
Cum eviti alergiile in aceasta perioada?
Stai in incinte izolate cu aer conditionat cat mai mult posibil. Zilnic, pe toata perioada cu nivel ridicat de polen, pentru a preveni sau limita reactii alergice, administreaza-ti antihistaminice orale conform recomandarilor medicale. Un picnic la padure este extraordinar dar polenul arborilor, nu. Incearca sa eviti perioada de polenizare a arborilor dinzona pe care intentionezi sa o vizitezi si administreaza preventiv cu24/48 de ore inaintea excursiei antihistaminice orale.

Sfaturi:
Cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti alergiile de sezon:
– redu activitatea in aer liber intre orele 5-10 dimineata, cand nivelul polenului este foarte ridicat;
– stai in casa sau in incinte inchise ori de cate ori este posibil cand nivelul polenurilor din zona in care locuiesti este mare;
– tine geamurile masinii inchise cand conduci. Utilizeaza filtrele pentru polen la sistemul de aer conditionat al masinii;
– incerca, daca este posibil, sa iti iei concediu in perioada in carein zona ta de rezidenta nivelul polenului este ridicat si deplaseaza-te intr-o zona cu nivel scazut de polen (de exemplu la plaja);
– evita sa primesti sau sa mirosi flori;
– evita excursiile la padure in perioada de polenizare;
– daca ai alergie la polenul de iarba, flori si in acelasi timp ai o gradina sau gazon, evita sa le ingrijesti, foloseste plante la care nu esti alergic sau esti doar intr-o mica masura.
In final, iti recomand sa ai o buna colaborare si comunicare cu medicul tau curent, caruia sa i te adresezi cu incredere ori de cate ori apar modificari in evolutia bolii tale precum si la intervale regulate, pentru controale de rutina.

Un comentariu

  1. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

Comentariile sunt inchise