Haideti sa trecem la subiect.
In peregrinarile lui prin tara, Lucian Iliescu s-a trezit intr-o zi la Navodari, unde i-a cazut cu tronc statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu. (Poate era mai bine daca-i facea ochi dulci lui Mircea cel Batran!?). A fost dragoste la prima vedere. S-a dus omul la muncitorii aia si i-a intrebat de unde au… procurat-o, ca vrea si el una la fel. A primit informatiile si manat de fiorul dragostei s-a dus la niste intermediari, care l-au pus in legatura cu constructorii (culmea, erau turci, de la Stambul), s-a perfectat intelegerea sau afacerea, ce-o fi fost, si iaca, ne pomeniram cu o statuie de cateva miliarde bune, depozitata pe trotuar. In plina campanie electorala. Cand soclul construit din vreme pe coliva unui sens giratoriu era ocupat de… Imparat. Asa ca “intronarea” in sensul giratoriu a cazut pana dupa alegeri. Alegeri pierdute la scor de Iliescu. Trecem peste momentul penibil, cand Mihai Viteaza nu s-a lasat dat jos din TIR-ul turcesc, si a fost nevoie de doua macarale si de prezenta fostului edil la fata locului.
Noul primar, Nicolae Barbu, nu s-a grabit sa puna statuia domnitorului pe soclul meschin din sensul giratoriu, ci a trecut la… consultari. S-a consultat populatia in legatura cu locul de amplasare a statuii, dar s-a tinut cont mai ales de parerea specialistilor in urbanism, al muzeografilor si arhitectilor.
Asadar, locul ideal, au considerat specialistii si locuitorii municipiului, ar fi in parcul care poarta numele marelui voievod – Mihai Viteazu!
Considerentele au fost cat se poate de logice: amplasarea statuii ecvestre in sensul giratoriu nu ar fi pus in evidenta maretia ansamblului. Soferii din trafic nu ar fi putut privi statuia, inscriptia de pe soclu nu ar fi putut fi pusa in valoare, pietonii sau vizitatorii nu ar fi putut sa priveasca de aproape ansamblul statuar si nici nu se puteau face fotografii, asa cum se obisnuieste…
Au mai fost si discutiile (bascalioase) care priveau amplasarea cozii calului, a posteriorului statuii. Era, intr-adevar, o dilema peste care unii nu au dorit sau nu au avut puterea sa treaca usor, asa ca discutiile au devenit de-a dreptul… serioase.
S-a inceput construirea soclului in parcul Mihai Viteazu, insa au aparut din nou comentarii cel putin rautacioase.
La un post local de televiziune, un muzeograf inrolat in PNL a criticat, nici mai mult, nici mai putin, inaltimea soclului. Zicea el ca soclul este prea inalt si prea… masiv. Ar fi trebuit sa stie, stimabilul, ca inaltimea soclului este de 3,80 metri, iar soclul este construit astfel incat sa sustina greutatea de peste patru tone a statuii.
Mai mult de atat, ansamblul trebuie sa inspire maretia Voievodului. De altfel, toate statuile ecvestre ale unor personalitati istorice domina peisajul in care acestea sunt amplasate. La Cluj Napoca, bunaoara, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu este amplasata pe un soclu de 4,70 metri. Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din Suceava are o inaltime (soclu si statuie) de 23 de metri. Statuia ecvestra a lui Carol I, din Bucuresti este amplasata pe un soclu de 6 metri, statuia ecvestra cu Regele Ferdinand I, in Piata Victoriei, va fi amplasata pe un soclu cu o inaltime de 4,50 metri, iar exemplele pot continua.
Culmea este ca si un renumit arhitect giurgiuvean, dupa ce a trimis punctele de vedere cu privire la amplasarea statuii lui Mihai Viteazu in parcul cu acelasi nume, pozitive, desigur, revine cu o scriere usor persiflanta la adresa aceluiasi amplasament…
Lasand deoparte orice comentariu rautacios, asteptam finalizarea amplasarii grupului statuar in parcul Mihai Viteazul…
Arhitectul Anne Marie Gacichevici, consilier in cadrul Primariei municipiului:
“Important este ca avem acest obiect sculptural ce inobileaza parcul, loc unde poate fi contemplat si apreciat la adevarata valoare de cei care intra in contact cu statuia Domnitorului. Personal, consider ca soclul statuii nu este supradimensionat si aceasta poate fi argumentata prin exemplele de socluri ale unor statui ecvestre din tara si strainatate. Satuia este de dimensiuni monumentale si pentru a i se putea pastra acest statut, soclul a fost studiat in consecinta, obtinandu- se astfel o proportie corecta din punct de vedere arhitectural. Soclul a fost conceput astfel incat sa intre in contact cu oamenii si nu doar ca obiect inserat, treptele acestuia vor putea fi folosite ca loc de odihna pentru tineri, loc de lectura, de conversatie , dupa cum se poate observa din schemele alaturate.
Cei care fac diverse comentarii, fie o fac in necunostinta de cauza, fie pentru ca nu accepta noul, fie sunt rau intentionati”.
CHIAR DOMNISOARA ASTA ARHITECT S-A DAT JOS MARTI SEARA DINTR-UN AUDII TT VERDE IMPREUNA CU FIICA LUI BARBU! PE LA PROMENADA PE LA DON CAFFE! E NEPOATA CEVA CU BARBU??? DE A PUS-O CONSILIER
Domnisoara arhitect este cumva o bună prietenă a fiicei primarului Barbu?