Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, dar și a Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (Fetelor), ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a desfăşurat o campanie de activităţi caritabile, sociale şi educative, în cadrul proiectului asociației ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, din PROGRAMUL SOCIO-EDUCAŢIONAL PENTRU COPII ŞI TINERET al ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA pentru anul 2024. Activităţile au fost derulate în conformitate cu Statutul asociației, care are printre elementele de scop și: promovarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor omului; sprijinirea valorilor umane şi a semenilor defavorizaţi social; activităţi de semnalare a problemelor cetăţenilor, comunităţii, la instituţiile statului, în vederea rezolvării lor; activităţi educaţional-formative.
În cadrul proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a desfăşurat activităţi de tipul: prelegeri despre Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și despre drepturile copiilor, dar şi prelegeri despre Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (Fetelor) și prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (fetelor), despre violența domestică; susţinerea dreptului la educaţie şi oferirea de şanse la educaţie prin achiziţionarea şi donarea de cărţi bibliotecilor unor şcoli partenere; consiliere şi orientare şcolar-profesională prin administrarea unor teste de aptitudini profesionale şi a unor chestionare de interese profesionale; elaborarea de flyere corelate cu Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și cu Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (Fetelor), cu drepturile copilului, prevenirea și combaterea violenței domestice și distribuirea online și pe suport de hârtie a acestor flyere; identificarea de probleme şcolare, spre semnalarea lor la instituţiile abilitate ale statului, în vederea rezolvării lor.ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a susţinut drepturile copiilor prin prelegeri desfăşurate de către preşedintele asociaţiei, prof. univ. dr. Mariana Iancu, în faţa unor colective de elevi de la Şcoala Gimnazială ˮSfântul Gheorgheˮ și Școala Gimnazială ˮMircea Cel Bătrânˮ din Giurgiu, de la Col. Naț. ˮI. L. Caragialeˮ din București, instituţii de învăţământ cu care asociaţia este în parteneriat. În activitățile derulate, prof. univ. dr. Mariana Iancu, președintele asociației, a fost însoțită de vicepreședintele Crinela-Andreea State și de reporterul Dorina Teletin de la ziarul asociației, care au sprijinit activitățile desfășurate.
Drepturile copilului sunt reglementate de Convenţia asupra drepturilor copilului, care a fost adoptată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, asumată şi de România. Unele dintre cele mai importante drepturi ale copilului stipulate de această convenţie sunt şi: dreptul de a primi o educație care să îi permită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilor și personalității sale; dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept; dreptul de a crește alături de părinții săi; dreptul la libertate de gândire, de conștiință și religie; dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială; etc.
În timpul prelegerilor, copiii au fost îndemnați să participe la activități educaționale corelate cu prevenirea și combaterea violenței domestice, a violenței împotriva fetelor și a femeilor, corelate cu egalitatea de gen, respectul reciproc între oameni, rezolvarea non-violentă a conflictelor în relaţiile interpersonale, violenţa de gen împotriva femeilor şi dreptul la integritate personală. De asemenea, au fost îndemnați să meargă la consiliere psihosocială adecvată vârstei, dacă sunt martori ai tuturor formelor de violenţă, copiii fiind victime ale violenţei domestice, inclusiv în calitate de martori ai violenţei în familie.
În cadrul proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA a susţinut dreptul la educaţie şi a oferit şanse la educaţie prin achiziţionarea şi donarea a 100 de cărţi unor biblioteci și 30 de seturi de rechizite școlare unor copii defavorizați social din Giurgiu. Astfel, preşedintele asociaţiei, prof. univ. dr. Mariana Iancu, a donat câte 50 de cărţi bibliotecii Şcolii Gimnaziale ˮSfântul Gheorgheˮ și bibliotecii Școlii Gimnaziale ˮMircea Cel Bătrânˮ, cărţi recomandate prin programele şcolare, cărţi de beletristică, din literatura școlară recomandată, cărți de educație pentru sănătate și prim ajutor, cărţi ştiinţifice etc. Au fost donate rechizite școlare (caiete dictando, caiete de matematică, truse de geometrie, pixuri, creioane) la 30 de copii de la Școala Gimnazială ˮMircea Cel Bătrânˮ și de la Şcoala Gimnazială ˮSfântul Gheorgheˮ din Giurgiu. La cele trei instituţii de învăţământ partenere, respectiv la Școala Gimnazială ˮMircea Cel Bătrânˮ și de la Şcoala Gimnazială ˮSfântul Gheorgheˮ din Giurgiu, dar şi la Colegiul Naţional ˮIon Luca Caragialeˮ din Bucureşti, preşedintele ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, prof. univ. dr. Mariana Iancu a derulat prelegeri corelative în fața mai multor colective de elevi, consiliere şi orientare şcolar-profesională elevilor prin administrarea unor teste de aptitudini profesionale şi a unor chestionare de interese profesionale, ale căror rezultate au fost discutate ulterior cu copiii participanţi la activități.
Pe parcursul derulării proiectului ˮŞANSE PENTRU VIITORˮ, au fost identificate mai multe probleme ale învățământului, care vor fi semnalate la instituţiile abilitate ale statului. Printre problemele identificate de ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA se numără și: abandonul școlar de către copii care nu au condițiile materiale necesare participării la programul școlar; probleme de integrare a unor copii proveniți din căsuțele de copii; alocațiile rămase modice pentru copiii români, dezinteresul și lipsa de sprijin din partea autorităților române pentru copiii români, în timp ce pentru copiii ucrainieni aflați în România se acordă sume foarte mari pentru sprijinirea lor; dotarea modestă a bibliotecilor școlilor, având sprijinul mai ales al unor donatori privați și nu din partea instituțiilor abilitate ale statului; nefinalizarea noului proiect de Lege a salarizării bugetarilor, fiind depășit de mult timp termenul de 15 iulie 2023, promisiune făcută profesorilor în urma grevei, pentru încheierea acesteia; măririle modice ale salariilor profesorilor, de la nota financiară de 2,30 la 3 din nota financiară 10, cât au magistrații, care mai au și măriri anuale de salarii de 20%. Guvernanții să crească numărul burselor sociale, fiindcă sunt destui copii necăjiți, defavorizați social. ASOCIAȚIA ATITUDINBEA CIVICĂ IANCU MARIANA, face apel la instituțiile abilitate ale statului român să respecte dreptul la educație al copiilor români și să sprijine în fapt educația, elevii și profesorii, nu doar în promisiuni deșarte.
ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU