Cum a motivat primarul Anghelescu dublarea taxei de habitat

Vă vine sau nu să credeți, chiar sunt de acord cu majorarea taxei de habitat. Cu ce nu sunt de acord? Cu dublarea intempestivă a acesteia, atâta vreme cât, sunt convins, primarul Anghelescu cunoștea situația încă dinainte să devina primar, dar a preferat să “doarma” timp de cinci ani în papucii statului și să profite de intervențiile parlamentarilor și de mărinimia Guvernului…
Chiar în ședința de ieri, primarul Anghelescu recunoaște că a stat cu mâna întinsă, în loc să caute alte soluții, iar acum a trebuit să pună această cocoașă pe umerii “habitanților”…
“Multe orașe au majorat taxa de habitat treptat, să nu se creeze probleme… Normal că la Giurgiu pare mult, de la 12 lei/persoană la 25 de lei… Noi ce-am făcut? Din 2020 până acum, cu toate că am găsit o datorie de 7 milioane de lei, am fost ajutați în fiecare an cu bani guvernamentali. In 2023, acest ajutor a fost unul precar, iar în 2024 nu am mai obținut niciun ban.
Si atunci, cel mai simplu mod de a vedea cât datorează un habitant, este cantitatea de gunoi transformată în bani pe an, împarțită la numărul de locuitori, împărțita la 12 luni… Rezultă circa 30 lei/lună de persoană. Am zis că totuși 30 de lei e prea mult și subvenționăm până suntem în stare să identificăm răi platnicii…”.
Aparatul de vot din Consiliul Local a mers ca uns, astfel că proiectul a devenit hotărâre. Cine n-a votat? Consilierii PSD și cei doi consilieri AUR…Stiindu-se cu sacii în căruță, Anghelescu ne-a mai dat o “veste bună” – de luni ne umplem din nou de gunoaie. După ce a spus-o prin viu grai, harnicul nostru primar a postat și comunicatul pe contul de facebook al Primăriei.
Să-i fie de cap!
“Eco Sud va temporiza începând de luni accesul la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor
Situația dificilă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor revine, începând de luni, pe raza municipiului Giurgiu.
La data prezentei, sumele colectate din taxa de habitat nu au fost și nu sunt suficiente pentru a putea acoperi costurile percepute de către societatea care administrează depozitul de deșeuri, astfel, începând de luni, 24 martie 2025, accesul în cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor va fi temporizat.
Astfel, apelăm la înțelegerea cetățenilor, cu mențiunea că activitatea va fi continuată, însă în sistem de avarie.
În funcție de evoluția încasărilor, activitatea privind colectarea și depozitarea vor fi reluate în parametri normali și totodată apelăm la cetățenii onești ai municipiului care până la această dată, din motive obiective nu au reușit să achite taxa de habitat, să se îndrepte către casieriile DITL pentru a efectua plata.
De asemenea, este foarte important ca toți cetățenii să meargă la sediul Direcției de Impozite și Taxe Locale pentru a declara numărul real de persoane din gospodărie. Numai în acest mod putem reveni la normal în ceea ce privește această situație.
Mulțumim pentru înțelegere!”
Ion Diaconescu