Inaugurarea potecii tematice de pe malul Dunării – Plaja Gostinu

Sâmbătă, 29 martie, Asociația MaiMultVerde va inaugura poteca tematică de pe malul Dunării – Plaja Gostinu, eveniment organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susținut de Lidl România.
In cadrul evenimentului, va fi montată și a treia bornă pe Via Danubiana, traseu ecoturistic inaugurat în cursul anului 2024 în județul Giurgiu.

Poteca tematică „Comorile de pe malul Dunării – Plaja Gostinu” face parte din Via Danubiana, un traseu ecoturistic gândit de Asociația MaiMultVerde care parcurge sectorul românesc al Dunării și are ca scop principal promovarea ecoturismului în comunitățile dunărene.

Plaja Gostinu este o plajă neamenajată, dar foarte frecventată de locuitorii Bucureștiului – în special în sezonul cald, și de pescari în timpul sezonului de pescuit. Cunoscută drept „Vama Veche a Dunării”, Plaja Gostinu se află la capătul satului cu același nume și este un loc care adună tot mai mulți turiști anual, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Giurgiu. Deși zona nu a reușit să se dezvolte din punct de vedere turistic, nu oferă opțiuni de cazare sau restaurante, călătorul este atras aici mai degrabă pentru liniștea locului și pentru bucuria de a se scălda în apele Dunării.

“Evenimentul de sâmbătă, 29 martie, constă într-o plimbare cu caiacele în preajma comunei Gostinu (județul Giurgiu), menită să ne ajute să descoperim plajele Dunării”, spun organizatorii.
Asociația MaiMultVerde a amenajat, în cursul anului trecut, prin intervenții minim-invazive, patru poteci tematice cu scopul de a promova zone mai puțin explorate de turiști, aflate pe malurile Dunării sau ale afluenților săi: https://cuapelecurate.ro/poteci-tematice/
Acestea pot deveni instrumente valoroase de educaţie pentru mediu, lecţii în aer liber sau pur şi simplu o modalitate de a transforma o drumeţie obişnuită într-o experienţă interactivă. De la Porțile de Fier și până în apropiere de Delta Dunării, traseele tematice îi vor purta pe cei care aleg să le străbată prin locuri pline de povești interesante și, uneori, inedite, despre specii rare și foarte rare, comori naturale și istorice, legende mai mult sau mai puțin cunoscute.
Potecile tematice fac parte din programul Cu Apele Curate, lansat în 2019 de Asociația MaiMultVerde și Lidl România ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane.
Cei aproximativ 100 de kilometri din tronsonul Via Danubiana cartați de MaiMultVerde în județul Giurgiu se pot parcurge la pas sau cu bicicleta, cu ajutorul unui track GPS disponibil pe pagina web a proiectului (https://viadanubiana.ro/) și al bornelor amplasate pe traseu, care leagă într-o singură cărare diguri, păduri, sate, orașe și câmpuri de pe marginea Dunării.
Până acum, au fost amplasate de-a lungul traseului două borne Via Danubiana, în comuna Găujani și la Cetatea Giurgiu.