Deputatul Elena Dinu a participat la dezbaterea, “Creşterea accesului populaţiei la vaccinarea antigripală”

Joi, 12 octombrie, am participat la #dezbaterea „Creşterea accesului populaţiei la vaccinarea antigripală”, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice COPAC, în parteneriat cu Comisia pentru #Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Ne-au fost alături la acest eveniment Ministrul #Sănătăţii, Alexandru Rafila, membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat, #profesionişti din domeniul sănătăţii, alături de reprezentanţi ai organizaţiilor de #pacienţi.
Suntem aproape de sezonul gripal și cred cu tărie că este #necesar să facem tot ce putem să ne protejăm pe noi și pe cei apropiați de gripă și de complicațiile acesteia, pentru că #simptomatologia– febră, tuse, dureri musculare – reprezintă doar vârful icebergului.
#Complicațiile acestei boli sunt infinit mai grave și, pentru cei mai vulnerabili(persoane vârstnice, copii, bolnavi cronici), reprezintă factori de agravare ai altor afecțiuni ce pot duce chiar la deces.În contextul acestei dezbateri, am vorbit și despre pașii #legislativi importanți care deja au fost făcuţi: vaccinurile sunt acum #compensate în procent de 100% pentru grupurile vulnerabile şi în procent de 50% pentru celelalte grupuri populaţionale, iar vaccinarea se poate face inclusiv în #farmacii.
Am vorbit, de asemenea, despre necesitatea unor #campanii susținute de educare și informare la care să contribuim cu toții: autorități, medici și pacienți. Aceasta este, din punctul meu de vedere, ultima componentă care ne poate aduce mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții: o populație protejată, #sănătoasă și activă.
Din acest motiv, am ales să menționez inclusiv posibilitatea de a implementa în #România o ,,Săptămână a prevenției gripei”, săptămână în care să aducem în atenţia populaţiei riscurile pe care le prezintă infecţia cu virusul gripal şi posibilele complicaţii ale gripei, şi să demarăm campanii de vaccinare antigripală.
Simpla vaccinare antigripală reprezintă un gest de #responsabilitate, pentru noi și pentru cei dragi!
#Prevenția_gripei
#PSD#Sănătatea_Este_Prioritară