Deputatul Elena Dinu: Intră în vigoare noi măsuri care îmbunătăţesc cadrul de sprijin şi tratament al pacienţilor oncologici

Noi #măsuri care îmbunătăţesc cadrul de sprijin şi tratament al pacienţilor oncologici urmează să intre în vigoare, odată cu adoptarea Ordonanței de modificare a Legii nr. 293/2022, prin care a fost aprobat Planul Naţional de Combatere a Cancerului, dar şi a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, aflată acum în transparenţă decizională.
Printre măsurile incluse în noul act normativ se numără:
#Consultații preventive pentru depistarea precoce a cancerului pentru persoanele peste 40 ani;
– Posibilitatea de suplimentare a sumelor pentru #analizele medicale de laborator, recomandate de medicii de familie persoanelor peste 40 de ani;
– Extinderea pachetului de servicii de bază în regim de #spitalizare de zi pentru depistarea precoce a cancerului.
– Transportul la de la și la domiciliu al pacienților oncologici care nu pot fi transportați cu mijloace convenționale și care urmează #proceduri de radioterapie sau chimioterapie.
– Extinderea pachetului de bază pentru îngrijiri medicale la #domiciliu și pentru dispozitive medicale pentru pacienții oncologici.
– Creșterea accesului pacienților la #medicamentele biosimilare oncologice.
Aceste ajustări legislative, rezultate din activitatea specialiştilor din Comisiile de Oncologie din România, vor face să funcţioneze mai bine Programul Naţional de #Oncologie.
Au fost, astfel, introduse şi alte tipuri de cancer: melanom malign, cancer gastric, cancer hepatic şi, de asemenea, au fost introduse noi prevederi legate de prevenţie.
#Sănătatea_Este_Prioritară
#Îmbunătăţim_Viaţa_Pacienţilor_Oncologici