Deputatul Marian Mina: Ministerul Transporturilor reuşeşte să folosească pentru investiţii mai mulţi bani europeni decât fonduri de la bugetul naţional

Pentru prima oară în istoria #României, Ministerul Transporturilor reuşeşte să folosească pentru investiţii mai mulţi bani europeni decât fonduri de la bugetul naţional. Iar asta face ca Uniunea Europeană să devină cel mai mare finanţator al infrastructurii din ţara noastră. Ministrul #PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, solicită o nouă suplimentare de minimum 400 de milioane de euro pe care să o folosească până la finalul acestui an, fonduri din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Iniţial, instituţia menţionată a dispus, pentru acest an, de 4,5 miliarde de euro din POIM. Însă, datorită accelerării investițiilor în acest domeniu, dar şi ca urmare a simplificării legislației pentru achiziții publice, ministrul Grindeanu a solicitat o suplimentare a fondurilor cu 10% – circa o jumătate de miliard de euro, din sumele necheltuite pe alte axe de finanțare europeană(care altfel s-ar fi întors înapoi la Comisia Europeană), sumă deja utilizată.
Ministerul Transporturilor a investit, până acum, 5,1 miliarde euro în cadrul POIM și solicită o nouă suplimentare cu încă 400-500 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 5,5 miliarde euro bani europeni investiți doar în cadrul POIM, la finalul lui 2023.
În total, în primele 9 luni ale anului, România a reușit să atragă fonduri europene pentru infrastructură în valoare de 6,1 miliarde euro, față de 4,7 miliarde euro investiți din bugetul național.
#PSD