Intalnire a patronatului din Romania si Franta

Intalnire a patronatului din Romania si Franta
Intalnire a patronatului din Romania si Franta

La initiativa Ambasadei Romaniei in Franta, in data de 29 iunie 2012 a avut loc la Paris,  intalnirea reprezentantilor IMM-urilor din Romania cu conducerea AGEFOS-PME, entitatea care asigura finantarea si formarea profesionala continua in cadrul CGPME (Consiliul General al IMM-urilor franceze).

Romania a fost reprezentata de domnul  Razvan Ioan Taras, presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), Razvan Ioan Taras, de  Dumitru Nancu, vice-presedinte AIPPIMM,  profesorul Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR si Ancuta Conta, ministru consilier al Ambasadei Romaniei la Paris.

Scopul intalnirii a fost prezentarea modului de organizare si functionare a AGEFOS-PME si analizarea propunerii de a prelua si adapta experienta si bunele practici franceze in mediul de afaceri romanesc.

Cu o experienta de 40 de ani in domeniu, AGEFOS-PME este o entitate fara scop lucrativ, organizata pe sistemul francez al fundatiilor si are ca obiectiv formarea profesionala continua, in special in cadrul IMM-urilor.

Acest sistem a fost conceput pentru a asigura cerintele firmelor de talie mica si foarte mica (care nu-si pot pemite investitii pe termen lung in domeniul formarii), dar si pe cele ale pietei fortei de munca (insertia tinerilor, conversia profesionala a somerilor, etc.). Sistemul se dovedeste a fi extrem de util in conditiile mutatiilor accelerate aparute pe piata muncii ca efect al introducerii noilor tehnologii si a intensificarii concurentei.

Deoarece desfasoara o activitate de interes general, statul francez a incredintat AGEFOS-PME gestionarea taxei de formare  profesionala a masei salariale (intre 0,55 si 1,6%, in functie de numarul de angajati). Fondurile astfel colectate (fonduri publice), precum si cele rezultate din cotizatiile membrilor (fonduri private), in total peste 25 de miliarde Euro anual, sunt utilizate pentru diverse activitati de formare, atat in folosul intreprinderilor, cat si al colectivitatilor publice (spitale) sau a segmentelor aflate in cautarea unui loc de munca (tineri, someri, etc). Data fiind componenta publica a finantarii programelor de formare, activitatea AGEFOC-PME este supusa controlului Curtii de Conturi. Modelul utilizat este extrem de transparent si permite evidentierea anuala a sprijinului concret alocat fiecarui cotizant, fiind protejat si de un sistem de management al riscurilor.

Modelul francez este in mare parte preluat si de alte tari europene (Belgia, Danemarca, Olanda, Italia, Spania) si a fost extins in ultimii ani, tot cu sprijinul AGEFOS-PME si in Maroc si Africa de Sud.

Reprezentantii Romaniei au propus realizarea unui proiect pilot, ce ar putea fi finantat din Fondul Social European, pentru a pregati o preluare ulterioara a modelului francez. In acest sens, s-a lansat invitatia participarii reprezentantilor AGEFOS-CGPME la o serie de prezentari ale modelului francez la Bucuresti, pentru corecta intelegere a sistemului atat de autoritati, cat si de mediul de afaceri. De asemenea, au fost solicitate o serie de materiale documentare privind functionarea sistemului francez, care sa permita fundamentarea viitorului proiect.