SARACIA VERSUS BOGATIA MATERIALA

SARACIA VERSUS BOGATIA MATERIALA
SARACIA VERSUS BOGATIA MATERIALA

Saracia materiala este situatia precara de viata care consta in insuficienta veniturilor necesare pentru hrana, intretinerea casei, imbracaminte si incaltaminte, servicii medicale si educationale.

Conform studiului “Masurarea saraciei in randul copiilor in tarile dezvoltate”, pentru care a fost analizata situatia din 35 de tari din Uniunea Europeana si din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, U.N.I.C.E.F. a identificat cel mai mare procentaj al copiilor saraci-25,5% in Romania, saracia fiind una dintre cauzele abandonului scolar marit. De asemenea, studiul indica si o rata de privare a copiilor de produse considerate de baza in tarile dezvoltate, asa cum ar fi trei mese pe zi, carti, doua perechi de pantofi sau bani pentru excursii cu scoala. 72,6% dintre copiii din Romania nu au doua sau mai multe dintre aceste produse.

Un studiu recent IRES arata ca 70% dintre romani sunt nemultumiti de nivelul lor de trai, 90 % dintre intervievati considerand  ca cei mai multi romani sunt saraci; de asemenea, in proportie de 66% apreciaza ca Statul ar trebui sa dea mai multi bani pentru ajutarea saracilor, iar 71% considera ca Statul ar trebui sa limiteze veniturile celor bogati.

Giurgiu nu face rabat de la saracie; cersetorii de cate un banut, cautatorii de hrana printre gunoaiele din containere, cautatorii de fier vechi printre ruinele fostei platforme industriale, copii in abandon scolar din cauza lipsurilor materiale, oameni aflati in pragul disperarii care recurg la suicid sunt doar unele efecte ale saraciei locale.

Este necesara o altfel de politica, cu solutii pentru reducerea saraciei: facilitarea investitiilor si crearea de noi locuri de munca, cresterea veniturilor salariatilor, scaderea impozitelor si a taxelor, mai ales pentru saraci, eliminarea taxei pe valoarea adaugata la alimentele de baza, cresterea alocatiei de stat pentru copii si pentru concediul de maternitate, SUSTINEREA FINANCIARA A MINTILOR LUMINATE, ASTFEL INCAT SA NU MAI PLECE DIN ROMANIA PENTRU UN TRAI MAI BUN. Sunt multi romani muritori de foame, in lipsa unor venituri sau cu venituri foarte reduse, dar si datorita preturilor si a facturilor la utilitati mari; este necesara pentru viitor, ca politica, eliminarea tva-ului la produsele alimentare absolut necesare traiului zilnic, stiindu-se faptul ca in multe tari europene asta este politica, in conditiile in care acolo salariile sunt de cinci-zece ori mai mari sau chiar si mai mult.

Statul este obligat constitutional (art.47) sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, astfel incat sa se asigure cetatenilor un nivel de trai decent. De bun-simt sunt revenirea valorii pensiilor la normalitate, recuperarile salariale de catre bugetarii carora li s-au redus salariile cu 25%. Propunerea de impozitare suplimentara cu 16% a sumei ce depaseste 4500 lei ca venit in cazul celor care lucreaza in companiile de stat este o masura binevenita, care ajuta bugetul de stat intr-o redistribuire mai echitabila a veniturilor de stat in Romania, mai ales ca guvernele anterioare au facut nedreptati taind salariile doar la unii bugetari, marii afaceristi cu banii statului, bugetarii de lux fiind exceptati de la masura gaunoasa pedelista. Respondentii recentului sondaj IRES considera ca  principala cauza a saraciei din Romania este nedreptatea in aceasta societate (41%), Basescu fiind, de fapt, aparatorul bogatilor, dupa cum este si in aprecierea a 26% dintre respondentii acestui sondaj. Cei mai multi dintre participantii la studiu, 73%, considera ca odata cu bogatia vine obligatia de a plati impozite mai mari, iar 84% considera ca persoanele bogate ar trebui sa contribuie suplimentar la bugetul tarii, pentru a iesi mai repede din criza economico-financiara. Asadar, impozitul progresiv pe venituri este o politica financiara ceruta de populatie. Companiile de stat trebuie sa ajute si ele la iesirea bugetului tarii din criza, nu sa aiba salariati cu salarii de sute de milioane lei vechi, cu un nivel de trai bogat, de lux, in opozitie cu multimile de saraci ai Romaniei. Exista o prea mare polarizare sociala in tara, ceea ce necesita masuri economice si sociale, atat locale, dar mai ales nationale, guvernamentale, prin care SA SE REDUCA SARACIA SI SA CREASCA BOGATIA.

 

P.S. Aduc in atentia publica si a autoritatilor in drept problemele dumneavoastra!

Scrieti-mi la adresa de e-mail: ciobanu_iancu_mariana@yahoo.com!