România educată – Grevă, șantaj, bani mulți, performanțe zero…

Din capul locului, vreau să spun că sunt de acord cu revendicările dascălilor. Să reziști într-o Românie educată, să fii motivat, îți trebuie, pe lângă pasiune, și bani. Mulți bani…
Nu sunt de acord însă cu impertinența, cu discursul neobrăzat al liderilor de sindicat din sistem. Iată o mostră de declarație a lui Nistor, Marius Nistor, sindicalistul etern…
”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spunea deunazi Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice.
Nicio vorbă despre performanțe, implicare, criterii de acordare a acestor salarii, schimbări în sistem, ceva care să justifice cererile, obraznice de-a dreptul.

Ne ascundem după degete, ne furăm căciula…
In viziunea liderilor sindicali, statul trebuie să dea bani la paușal, celor merituoși cu cei care au făcut o afacere personală din profesie (meditații, cadouri, etc), cu cei cu implicare zero la clasă, cu cei fără pic de respect pentru actul educațional…
Toată zbaterea asta ar fi corectă, dacă nu ar exista absolvenți de liceu analfabeți, dacă școala, per total, nu ar mai scoate pe bandă rulantă analfabeți funcțional (peste 45% în România), dacă în școli ar fi respectat regulamentul și dascălii nu ar mai fi atacați de elevi și părinți….
Dacă la examenele de titularizare nu ar mai fi acceptați și menținuți în sistem “profesori” care nu sunt în măsură să învețe și să educe elevii – niste sfertodocți care au intrat în sitem pe ușa din dos.
Corect ar fi ca dascălii să nu fie plătiți la paușal, ci în funcție de performanțele elevilor la admitere sau la bacalaureat. Poate așa își dau silința și muncesc pentru salariul lor…
Altfel, acțiunea de zilele acestea, venită hodoronc-tronc, într-o perioadă în care se negociază rotativa guvernului, când se apropie examenele elevilor din anii teminali, seamănă al naibii de mult cu un șantaj ordinar, nicidecum cu o coincidență, așa cum susțin liderii sindicali.
E un punct de vedere personal. Eu nu cred în coincidențe. Nici în bani picați din cer, fără muncă, fără implicare și, mai ales, cu rezultate catastrofale.
Ion Diaconescu