SOLUTII DE REABILITARE TERMICA A LOCUINTELOR-

SOLUTII DE REABILITARE TERMICA A LOCUINTELOR-
SOLUTII DE REABILITARE TERMICA A LOCUINTELOR-

O politica publica este, în esenta, ansamblul deciziilor luate si implementate de decidenti si subordonatii lor, în vederea rezolvarii problemelor, chestiunilor cetatenilor. Una dintre problemele afirmate de mai multi giurgiuveni este si pierderea de caldura, iarna, din apartamentele lor, ceea ce necesita reabilitarea termica a locuintelor lor, izolarea termica a blocurilor. Exista, desigur, posibilitatea izolarii termice a apartamentelor în regie proprie, ca mai apoi, cetatenii sa fie beneficiarii unor facilitati de la Primarie, cum ar fi si scutirea de la plata impozitului pe locuinta pe o perioada stabilita. Dar, exista si solutia elaborarii si implementarii de proiecte de reabilitare termica a locuintelor la nivelul Primariei si al Consiliului Local, al Consiliului Judetean, finantabile de catre Comisia Europeana din fondurile structurale, cu care Romania a stabilit un Plan National de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, pe baza caruia au fost elaborate si aprobate programe operationale. Acestea contin obiectivul general, obiectivele specifice, axele prioritare tematice si masurile de realizare, domeniile de interventie, beneficiarii, activitatile eligibile.

În cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, pentru axa prioritara 3 ,,Reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de încalzire urbana pentru atingerea tintelor de eficienta energetica în localitatile cele mai poluate’’ sunt eligibile si, deci, pot fi îmbunatatite pentru cetateni: reabilitarea retelelor de distributie a apei calde si a caldurii; reabilitarea boilerelor si a turbinelor; introducerea unui sistem îmbunatatit de contorizare etc. În cadrul Programului Operational Regional, axa prioritara 4 ,,Dezvoltare urbana durabila’’ are ca obiectiv cresterea rolului centrelor urbane în dezvoltarea economica regionala si locala prin regenerarea / revitalizarea oraselor mici si mijlocii sau a unor areale din orasele mari, în scopul diminuarii disparitatilor existente. Corespunzator acestei axe prioritare, în domeniul de interventie ,,Sprijinirea regenerarii urbane’’, pot fi finantate proiecte care  cuprind actiuni de reabilitare a mediului construit degradat, de dezvoltare a activitatilor antreprenoriale pentru ocuparea fortei de munca, precum si actiuni de promovare a incluziunii sociale. Reabilitarea mediului construit are printre activitatile eligibile orientative si: reabilitarea locuintelor multi-familiale; finalizarea si/sau renovarea cladirilor abandonate si pregatirea lor pentru noi activitati economice si sociale; dezvoltarea si/sau reabilitarea infrastructurii si a utilitatilor publice urbane. Beneficiarii potentiali directi ai unor astfel de proiecte de reabilitare a locuintelor pot fi consiliile locale în parteneriat cu alte consilii locale, ONG-uri, etc. Unele proiecte cu finantare europeana necesita si cofinantare; autoritatile locale pot folosi pentru cofinantare resurse financiare provenite din autofinantare, fonduri din bugetul local acordat prin Legea Bugetului de Stat, la care trebuie sa-si aduca aportul si parlamentarii orasului si ai judetului Giurgiu, prin motivatie argumentata, în vederea alocarii de resurse financiare pentru Giurgiu, conforme cu necesitatile de dezvoltare locala, de recuperare a decalajelor  de dezvoltare fata de alte orase, zone din tara.

Au fost alocate Romaniei pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare 19,667 miliarde euro din fondurile europene structurale, aproximativ 98% din aceasta suma fiind alocata pentru sapte Programe Operationale, în cadrul obiectivului ,,Convergenta’’, iar 2% pentru sase Programe Operationale sub obiectivul ,,Cooperare teritoriala” cu tarile învecinate. Din pacate, guvernantii pedelisti de pana de curand au fost mult prea putin preocupati de politica accesarii fondurilor europene alocate Romaniei, fapt pentru care cea mai mare parte a acestor fonduri nu a fost accesata, iar tara noastra fiind, de fapt, contribuitor net la bugetul Uniunii Europene. Practic, cu banii nostri se dezvolta alte tari din U.E. Este nevoie de o altfel de politica, mai aplicata la rezolvarea problemelor cetatenilor, pentru interesul local si interesul national, de mobilizare a tuturor resurselor necesare accesarii fondurilor europene. O astfel de politica nu se poate realiza decat cu oameni instruiti si competenti, corecti, onesti, implicati si mobilizati în a face treaba buna.

 

P.S. Aduc în atentia publica si a autoritatilor în drept problemele dumneavoastra!

Scrieti-mi la adresa de e-mail: ciobanu_iancu_mariana@yahoo.com!

Un comentariu

  1. Căldura care se câștigă prin anvelopa re se pierde prin aerisirea obligatorie de combatere a mediului umed si a mucegaiului. Deși am elaborat soluția care rezolva aceste neajunsuri, nimeni nu este interesat si probabil nimeni nu va răspund de irosirea unor sume uriașe asa cum s-a întâmplat cu marile contorizări.
    Olaru 0722207396.

Comentariile sunt inchise