Deputatul Marian Mina: Datorită măsurilor PSD, adoptate de Coaliţie, peste 90% dintre consumatorii casnici vor plăti energia la prețurile de DINAINTE de liberalizare

Datorită măsurilor #PSD, adoptate de Coaliţie, peste 90% dintre consumatorii casnici vor plăti energia la prețurile de DINAINTE de liberalizare. Este, însă, o măsură ce rezolvă pe termen scurt criza facturilor la energie. Pentru a pune capăt liberalizării sălbatice şi care s-a suprapus cu criza energetică la nivel european sunt necesare măsuri de #reglementare a prețurilor.
Nu este posibil ca România să aibă cele mai mari prețuri la energie și gaze naturale, în condițiile în care țara ocupă locul 2 (după Olanda) la rezervele de gaze naturale, iar anul trecut exporturile de energie electrică au crescut cu 22%, în timp ce importurile au crescut cu doar 4%.
Totodată, #consumul_intern de energie electrică a crescut cu 4,7% în primele 11 luni din 2021, iar la populație creșterea a fost de 6,9%. În aceeași perioadă, prețul la energie electrică a crescut cu 15%, iar la gaze naturale cu peste 50%!
Este evident că majorările de prețuri sunt pur #speculative, fără nicio legătură cu raportul dintre cerere și ofertă. Iată dovada că liberalizarea s-a făcut PROST, fără a funcționa pe baze concurențiale! Consider că, în cele două luni în care facturile sunt ținute sub control, Guvernul TREBUIE să elaboreze un set de măsuri de reglementare temporară a prețurilor la energie. Asta, cel puțin până când se va rezolva criza europeană a energiei și până când piața românească va fi cu adevărat pregătită pentru liberalizare.
Foarte important! Comandamentul pentru Energie din #ANPC dispus de ministrul PSD al Economiei, Florin Spătaru, verifică intens furnizorii de energie pentru a-i readuce la un comportament legal/normal față de consumatori:
o Au fost finalizate 94 de acțiuni de control. Alte 100 sunt în derulare.
o S-au dat #amenzi de 645.000 de lei. S-a identificat și dispus încetarea practicilor comerciale incorecte la 4 furnizori.
o S-au stornat peste 2,2 milioane de facturi eronate/umflate și s-a dispus furnizorilor responsabili să le refacă și să le trimită consumatorilor.
#Măsuri_Pentru_Oameni
#PSD