Confesiunile unui giurgiuvean din… Barcelona

–         interviu cu Sergiu Norut Stanisteanu –

Un coleg de breasla spunea ca unul dintre cei mai corecti si iubiti prefecti ai judetului Giurgiu a fost Sergiu Norut Stanisteanu. De altfel, barometrul acestei “iubiri” este respectul pe care i-l poarta inca, primarii din localitatile judetului…

Cu Norut Stanisteanu m-am intalnit in urma cu o saptamana – eu munceam, el era in concediu… De aceea, nu pot spune ca ceea ce astern acum in acest material, are pretentia de interviu… Este mai mult o redare a unui dialog cu un vechi si bun prieten…

A fost mai intai un telefon, apoi ne-am intalnit la o cafea, iar de aici, totul a decurs firesc: canicula, politica, situatia socio-economica a municipiului si judetului, comparatii cu ce se intampla in orase din Spania, comparabile cu Giurgiu.

Nu trebuie sa uitam ca giurgiuveanul Norut Stanisteanu reprezinta Romania in Barcelona, avand calitatea diplomatica de consul economic al Romaniei la Barcelona…

Cum ti se pare Giurgiu?

„Sincer? Poate ca ti se pare ciudat, dar imi este dor de Giurgiu, de prieteni, si ma gandesc serios ca dupa ce imi inchei mandatul la Barcelona, sa revin in oras… Stiu ca vei spune ca nu se compara cu Barcelona, cu orasele mai mici din Spania, dar eu asta simt, ca locul meu este aici, in Giurgiu”.

Nu pot sa cred… Sa fie de vina departarea sau… varsta?

„Nici una nici alta. Cred ca este vorba si de putin nationalism local, si de un anume caracter… Eu ma incadrez in categoria celor care tin la oameni si cred in oameni, cred in prietenii strans legate… Si aici in Giurgiu, ma simt implinit din acest punct de vedere…”.

OK, inseamna ca acolo, in Barcelona, la biroul pe care il ocupi, compensezi dorul de Giurgiu cu… munca in folosul comunitatii de care esti atat de strans legat…

„Aici chiar ai dreptate… Muncesc mult, desi nu totdeauna rezultatele sunt cele pe care le anticipez… Spaniolii sunt destul de reticenti la abordari directe, asa ca trebuie sa fac adevarate <<cascadorii>> de a-i curta, de a-i intalni de cateva ori, pana reusim sa punem la punct bazele unei colaborari…” .

Si totusi, rezultatele exista…

„Profesional vorbind, sigur ca sunt rezultate – de unele chiar ati scris – dar eu sunt un om de actiune si vreau mai mult de atat. Am promovat firmele si companiile romanesti care au apelat la noi, pentru cresterea exportului cu Spania – un exemplu concludent este ALRO Slatina, care va incepe in scurt timp exportul catre Spania…”.

Presupun ca si promovarea investitiilor spaniole in Romania este un target pe care ti l-ai propus…

„Bineinteles. Am facut lobby si am sprijinit firma Graells&Llionch – un important dezvoltator al parcurilor industriale de la Prejmer si Turda – astfel incat sa investeasca si in Constanta si Giurgiu. De altfel, in septembrie 2012 chiar am avut un dialog cu primarul Nicolae Barbu vis a vis de aceasta problema”.

Si acum ati avut un dialog cu edilul sef din Giurgiu, pentru o infratire a municipiului nostru cu un oras din Spania…

„Este vorba de sprijinirea unui proiect european de bune practici, la care Giurgiu este conducator de proiect, impreuna cu orasul spaniol Tortosa. De asemenea, am mai <<mijlocit>> infratirea orasului Giurgiu cu un oras spaniol – Tarragona… La toate acestea se adauga sprijinirea infratirii provinciei Tarragona cu judetul Gorj…

Ei bine, la toate aceste proiecte am avut intalniri directe cu primarul din Tarragona – Josep Felix Ballesteros Casanova, cu presedintele provinciei Tarragona – Josep Poblet I Tous si cu primarul din Tortosa – Ferran Bel I Accensi, dar si cu alte autoritati locale ale provinciei Catalunia”.

Nu prea ai timp sa stai degeaba, mai ales ca problemele noastre sunt multe, iar timpul nu asteapta…

“Pe langa toate acestea, am participat activ la organizarea si desfasurarea targurilor cu pavilion national, care au avut loc in Barcelona, cum ar fi Mobile World Congress si Novia Espania, dar am luat si pulsul pietei, vizitand targurile international prezente in Barcelona. De asemenea, am participat la intalniri periodice cu Camera de Comert Industrie si Turism Romano-Spaniola din Catalunia, Camera de Comert din Barcelona, PIMEC (organizatia intreprinderilor mici si mijlocii din Catalunia) si multe alte intalniri in care cam facut lobby pentru firmele si administratiile din Romania. Dar niciodata nu am uitat de Giurgiu, pe care-l situez intotdeauna pe primul plan in toate actiunile pe care le intreprind pe plan profesional…”.

Vad ca iti e dor de Romania, de Giurgiu, cat mai ramai in Spania?

“Asa cum ti-am mai spus, imi termin mandatul acesta si ma gandesc serios sa ma intorc acasa si sa imi folosesc toate cunostintele acumulate pentru a misca din loc si zona asta a Giurgiului… Dar mai am inca cel putin doi ani in care sa vad care este drumul pe care voi merge…

Un comentariu

  1. va steptam cu drag inapoi, acasa si, de ce nu, in administratie… cel mai bun prefect pe care l-a avut Giurgiu de la Revolutie…mult respect!

Comentariile sunt inchise