Campionatul național de fotbal din România are o istorie mai lungă de un secol, însă abia după anii `50 a fost cunoscută o dezvoltare mai amplă a cluburilor în toată țară. De altfel, în timpul regimului comunist, pasiunea pentru fotbal a fost una dintre puținele forme de divertisment accesibile publicului larg.
Liga 1, cunoscută anterior drept Divizia A, a oferit fanilor fotbalului numeroase meciuri spectaculoase, ajungând în unele perioade să ofere chiar performanțe la nivel european.
În prezent, prima ligă de fotbal din România are formatul cunoscut cu sezon regular plus play-off și play-out, participând în total 16 echipe. Campioana sezonului 2022 – 2023 este deja cunoscută. În premieră, Farul Constanța a reușit să câștige trofeul, după un meci dramatic cu FCSB (scor final 3-2, după ce formația din București conducea cu 2-0).
Cele mai bune echipe din actualul sezon, conform locurilor din clasament, au fost așadar Farul Constanța, alături de FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Rapid București și Sepsi. Tot ele sunt și principalele favorite la pariuri online pentru următorul sezon conform cotelor antepost afișate de o parte din agenții.
Cum arăta prima scenă a fotbalului românesc în urmă cu 100 de ani?
În anul în care clubul din Giulești era fondat, Chinezul Timișoara era echipa care câștiga titlul de campioană pentru a doua oară în istoria sa. Faza Națională a sezonului 1922-1923 al Campionatului Național, organizat de Federația Română de Fotbal, s-a desfășurat între 22 iulie 1923 și 26 august 1923.
https://www.youtube.com/watch?v=lg1nvkCoBJM
Care erau cele mai bune echipe de fotbal din România în 1923
Nici măcar una dintre echipele participante la Faza Națională a Campionatului național de fotbal din România în 1923 nu mai este astăzi în Liga 1. Și reciproca este valabilă: nici măcar una dintre echipele care au jucat în actualul sezon nu a luat parte la meciurile care scriau istorie în fotbalul românesc în urmă cu un secol.
Spre exemplu, dacă în 2022 – 2023 orașul Cluj-Napoca a fost reprezentat în Liga 1 de CFR Cluj și Universitatea Cluj, în 1922 – 1923 în centrul atenției era echipa Victoria Cluj.
Triplă vicecampioană a României interbelice, formația a fost fondată în anul 1920. Transilvania era foarte bine reprezentată în acel moment în fotbalul românesc, având 6 dintre cele 8 echipe în Faza Națională a campionatului. Pe lângă Victoria Cluj și campioana Chinezul Timișoara, au mai jucat Gloria Arad, Înțelegerea Oradea, Mureșul Târgu Mureș și Brașovia Brașov.
Celelalte două formații: Polonia Cernăuți (campioană a Bucovinei în anii 1921, 1923 și 1928, desființată înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial) și Venus București. Cea din urmă echipă, fondată în anul 1914, era așadar reprezentanta Capitalei într-o perioadă în care actualele mari echipe bucureștene nici nu existau (Steaua, Dinamo, Rapid).
https://www.youtube.com/watch?v=zHmHU03tLQ0
Cum se juca în Campionatul Național cu 100 de ani în urmă
Era timpul României Mari, iar pentru o organizare mai bună în condițiile în care țara era destul de întinsă, iar transportul dificil între regiuni, s-a decis organizarea competiției naționale de fotbal în sistem regional. S-au stabilit 8 regiuni, astfel: Arad și Valea Jiului, Brașov (alături de Sibiu și Odorheiu Secuiesc), București (plus Prahova), Cernăuți, Cluj, Oradea (plus Satu Mare, Carei și Salonta), Timișoara (plus Vulturii Lugoj) și Târgu Mureș. Faza Națională a presupus confruntări între câștigătoarele acestor faze regionale.
Interesant este că în 1923 în campionatul românesc nu exista încă o regulă a prelungirilor în condițiile unui scor de egalitate în meciurile decisive. În sferturile de finală ale fazei naționale, la Brașov, Venus București a terminat cu scor 1-1 în întâlnirea cu Brașovia. Astfel, s-a decis rejucarea meciului o săptămână mai târziu, în Capitală. Brașovia nu s-a prezentat, iar Venus a câștigat la masa verde, scor 3-0.
În semifinale, o altă partidă a trebuit rejucată: Chinezul Timișoara – Mureșul Târgu Mureș s-a încheiat inițial 1-1 pe 12 august, iar pe 19 august formația din Timișoara a învins la Tg. Mureș cu 2-0. Cu același scor s-a impus Chinezul și în finala competiției, organizată pe data de 26 august 1923, la Cluj-Napoca. Prin golurile marcate de Hutter și Matek, Chinezul Timișoara a devenit campioană a României, învingând pe Victoria Cluj.