Apartamentele ANL – cine sta si cine pleaca?

Locuintele construite prin ANL – aneleurile – cum sunt denumite blocurile respective ar trebui sa fie vândute actualilor chiriasi, altfel, programul este în pericol sa se închida – asa a declarat de curând edilul sef al orasului, Lucian Iliescu.
Chiar daca în municipiul Giurgiu au fost construite putine apartamente (175 în ultimii ani), giurgiuvenii nu au uitat scandalurile „listelor si al criteriilor” dupa care aceste apartamente au fost distribuite. „Aneleurile” au fost – de cand a început programul – o moneda de schimb, dar si o plata a serviciilor. Mai multi jurnalisti au primit apartamente în blocurile „sociale” – iar articolele lor au fost eminamente obediente la adresa edilului sef. Mai mult de atât, „la ferestrele” apartamentelor sociale au înflorit aparatele de aer conditionat, iar parcarile aferente s-au umplut brusc de autoturismele chiriasilor.
Saracii au ramas pe aceleasi lungi liste de asteptare.

Apartamentele ANL - cine sta si cine pleaca?
Apartamentele ANL - cine sta si cine pleaca?

De mai bine de un an autorităţile locale le-au propus actualilor chiriaşi să cumpere apartamentele în care locuiesc, însa cine-i prost? Actualul statut le convine mai mult, decât sa se bage robi la banci pe 20/30 de ani, chiar daca li s-a propus o rata care sa nu depaseasca chiria. Sigur ca si Lucian Iliescu are dreptate când declara ca există riscul ca programul să se închidă din lipsă de fonduri, dacă acest program nu va fi finanţat şi din banii proveniţi din vânzarea actualelor locuinţe ANL.
„Anul trecut nu am pus în funcţiune niciun apartament ANL din lipsa fondurilor. De aceea cred că pentru refacerea acestor fonduri ar trebui ca cei care primesc aceste apartamente să aibă o perioadă de graţie de un an, în care pot sta cu chirie, după care să se facă un plan de creditare pe 20 sau chiar 30 de ani, timp în care oamenii să achite aceste locuinţe. Trebuie făcut un calcul ca ratele şi perioada de cumpărare a acestor locuinţe să fie de asemenea natură încât să nu depăşească prea mult valoarea actuală a chiriilor. În acest mod tinerii ar primi o creditare avantajoasă, iar fondurile din aceste vânzări ar putea fi reinvestite în construcţia de noi locuinţe. Nu cred că va exista o altă soluţie în viitor, mai ales după această perioadă de criză, despre care nu ştim cât va dura şi cum vom ieşi din ea”, a  declarat edilul sef.
Ramâne de vazut cât vor resista „presiunilor” actualii chiriasi, dar si ce masuri va lua Primaria, în cazul în care nimeni nu se grabeste sa cumpere apartamentul social în care locuieste perfect legal, cu chirie.

  1. Admiring the commitment you put into your website and in depth information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  2. pai voi nu stiti ma ca acolo are anl poetu cred ca si butoane are vreo 2 unde isi dau curvele la produs….acolo locuiesc pestii si pupincuristii ilescieni